QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Region sevřou silné mrazy, upozorňují meteorologové

23.02.2018 13:04

Ochlazení, které do regionu dorazilo, by mělo pokračovat. Podle ČHMÚ se už od neděle mohou vyskytovat dokonce silné mrazy. Leden byl přitom v regionu teplotně nadprůměrný.

zima QAP-FOTO (26)

V lednu dosáhla v Plzeňském kraji průměrná měsíční teplota 2,3 stupně a to znamená +4,6 stupně odchylku od dlouhodobého teplotního průměru. Podle ČHMÚ se tak jednalo o teplotně silně nadprůměrný měsíc.

Nejvyšší průměrnou měsíční teplotu 3,4 stupně měly stanice Klatovy, Plzeň – Mikulka a Staňkov, o druhé místo se dělí stanice Domažlice a Plzeň – Bolevec s teplotou 2,8 stupně a na třetí příčce se umístily Vlkonice s teplotou 2,7 stupně.

Závěr února ale přinese úplně jiné hodnoty a podle nových výhledů by měly teploty skutečně klesat hodně hluboko pod nulu. "Aktuálně není v platnosti výstraha na nebezpečné hydrometeorologické jevy, ale od neděle se místy vyskytnou silné mrazy," upozorňují meteorologové ČHMÚ. Není tak vyloučené, že už během víkendu výstraha platit bude.

Už v noci na neděli budou noční teploty klesat mezi -10 až -14 stupňů a někde i na -18. Přes den se dostanou jen mezi -8 až -4. Hodně podobné to bude i v pondělí, v noci by ale mohly teploty spadnout až k -20 stupňům a stejné to bude i v úterý. K tomu se přidá slunečná obloha, jen někde by mělo být zataženo nízkou oblačností.

Od středy do pátku nás pak čeká také jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost a slabé sněžení. Nejnižší noční teploty budou mezi -10 až -15 stupni, při sněhové pokrývce ojediněle i kolem -20. V závěru období v noci naměříme -7 až -12 stupňů. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -9 až -4 stupni, postupně se budou dostávat mezi -6 až -1 stupeň.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24