QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstrukce budovy hlavního nádraží v Plzni začne v květnu - VIZUALIZACE

04.05.2021 9:09

Rekonstrukce hlavní nádražní budovy v Plzni začne v květnu. Vybrán byl už zhotovitel, který rekonstrukci provede za zhruba 667 milionů korun bez DPH. Podívejte se na vizualizace.

interier_horni
cam01_04cam01_03interier_horniinterier_spodni_02

„Tato stavba navazuje na modernizaci nástupišť a dalších částí stanice, která proběhla v minulých letech. Hlavním předmětem prací bude celková rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy z roku 1908. Bude zahrnovat především opravu střešního a obvodového pláště a úpravy vnitřních prostor v přízemí a patře odbavovací haly pro zlepšení služeb pro cestující,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Kompletně přestavěna bude horní hala, kde vznikne otevřená čekárna a obchodní pasáž. Nově přibudou eskalátory a výtahy mezi hlavní a horní halou. Rekonstrukcí projdou veřejné WC, vybudován bude bezbariérový přístup. V hlavní hale přibudou kamery a nové osvětlení.

Rekonstrukce myslí i na sluchově postižené a nevidomé. Jim budou nově sloužit hlasové majáčky nebo indukční smyčky.

Nádraží bude mít novou střechu, fasádu, okna i dveře. Rekonstrukce se bude týkat i vnitřních rozvodů. Dále dojde k vytvoření administrativně-provozního zázemí složek Správy železnic a dopravců včetně úprav ve vyšších patrech.

Správa železnic vybrala jako zhotovitele rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží SPOLEČNOST NÁDRAŽÍ PLZEŇ, kterou tvoří Metrostav DIZ jako vedoucí společník, dalšími společníky jsou OHL ŽS a AVERS. Nabídková cena vítězného uchazeče dosáhla 667 930 039 korun bez DPH.

Zahájení prací je plánováno v květnu, rekonstrukce má trvat dva a půl roku.

vizualizace: Správa železnic

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24