QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstrukce fotbalových hřišť SK Plzeň 1894 je hotová - FOTKY

11.12.2018 9:56

Hotovo! Rozsáhlá rerkonstrukce fotbalového areálu SK Plzeň 1894 na Slovanech v Plzni má za sebou úspěšný finiš. Velké stavební úpravy vyšly na víc jak 27 milionů.

foto-qap-cz (15)
foto-qap-cz (15)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (8)foto-qap-cz (10)foto-qap-cz (11)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (16)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (31)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (35)foto-qap-cz (40)foto-qap-cz (36)foto-qap-cz (45)foto-qap-cz (44)foto-qap-cz (47)foto-qap-cz (49)

Klub SK Plzeň 1894 patří k vůbec nejstarším fotbalovým klubům v rámci celé republiky. Teď se po řadě let úsilí dočkal rozsáhlé rekonstrukce sportovního areálu. Rozjetí projektu ale nebylo vůbec snadné. Zejména shánění peněz na celou akci zabralo spoustu let.

Nakonec se ale vše povedlo a stavba se letos mohla rozjet. "Stavba začala 1. června, skončili jsme 30. listopadu. Řada věcí se ale bude dodělávat na jaře, protože například ta přírodní tráva bude hotová samozřejmě až déle. Celkově vyšla stavba na zhruba 27 a půl milionu," říká Radek Vodrážka, předseda SK Plzeň 1894 a šéftrenér mládeže SK Petřín Plzeň.

Ačkoliv svěřenci klubu se mohou radovat z dvou obřích hřišť, zásadní část nákladů představují technologie. "Nejvíc nákladné byly záležitosti, které nejsou vidět. To znamená vrty, drenáže, ve valu u hřiště jsou obrovské nádrže na vodu. Prakticky technologie byly nejdražší na celé akci. Samozřejmě umělá tráva je drahá, ale všechno, co se týká zavlažování a podobně bylo podstatnou částí nákladů," uznává Radek Vodrážka s tím, že v rámci rozsáhlých stavebních úprav vznikla i nová tribuna a také objekt, ve kterém jsou k dispozici tři nové šatny. 

Do veřejné sbírky se zapojily stovky dárců! "Vlna nadšení byla neuvěřitelná," říká Radek Vodrážka...

Na financování celého projektu se podílelo hned několik subjektů a významnou roli v samotném závěru vyjednávání o financování stavby sehrála veřejná sbírka. Z celkové částky přispělo zhruba 16 miliony ministerstvo školství, podstatnou částkou se podílelo také město a druhý plzeňský obvod. Klub nicméně musel sehnat necelé tři miliony. "Něco jsme dali sami jako klub, ale stále nám chybělo něco přes dva miliony, abychom mohli ministerstvu garantovat, že na to máme. Proto jsme vyhlásili veřejnou sbírku. Vůbec jsme nečekali, že bychom mohli tolik vybrat. Vlna nadšení byla ale neuvěřitelná a za měsíc a půl jsme vybrali 2 miliony a sto tisíc," říká s velkými díky všem dárcům Radek Vodrážka.

Celkem se jednalo o zhruba čtyři stovky dárců. V drtivé většině šlo o rodiny hráčů a odchovanců SK Petřín Plzeň, zapojilo se i několik firem.

Plány do budoucích let ale jsou ještě větší. Vizí klubu je rozšíření areálu i na další pozemky, kde se v současné době koná burza.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24