Rekonstrukce katedrály svatého Bartoloměje začíná. Potrvá do roku 2020

01.06.2018 11:29

Se začátkem června se na nějakou dobu zavřela brána katedrály svatého Bartoloměje v Plzni. Začíná největší rekonstrukce za posledních zhruba sto let...

Plzen_10.5.2017_012

Plzeňská diecéze v tomto týdnu oslavila 25 let své existence. Slavnost se odehrála právě v katedrále svatého Bartoloměje a byla také na nějakou dobu největší poslední akcí, která se v plzeňské dominantě konala.

Od června je katedrála uzavřená a startují opravy, které budou nejrozsáhlejší za posledních zhruba sto let. Hotovo by mělo být v roce 2020.

Ačkoliv katedrála se uzavřela, veřejnosti bude dál sloužit věž. "Katedrála svatého Bartoloměje bude v letošním roce stále nabízet Komentované večerní prohlídky věže. Více informací o termínech najdou zájemci na www.bip.cz nebo na Plzeňské vstupence," říká Martina Myslíková z Biskupství plzeňského s tím, že zájemci mohou dál vyrazit i na samostatné prohlídky věže každý den od 9 do 19 hod. Nejbližší večerní prohlídka je na programu v pátek 8. června.

Opravy za víc jak 100 milionů přinesou restaurátorské práce, zlepšení komfortu návštěvníků a také novou expozici...

Rekonstrukce katedrály vyjde na víc jak 100 milionů a částečně bude hrazené také z Evropské unie. V rámci revitalizace dojde na rozsáhlé restaurátorské práce na zdech, malbách, objektech i mobiliáři. Opravy se dotknou také exteriéru katedrály, kde se bude opravovat socha sv. Bartoloměje na průčelí vně katedrály.

Krom jiného se ale mohou návštěvníci v budoucnu těšit i na větší komfort. Vybuduje se sociální zázemí, bude předěláno osvětlení katedrály a restaurováním projdou také lavice.

Velkou novinkou bude zpřístupnění podkrovních prostor katedrály, ve kterých bude zároveň vybudována nová expozice na téma katedrály. Návštěvníci se dozví podrobnosti o historii katedrály, jejím vývoji a další zajímavosti.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24