QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstrukce sportovišť i podpora klubů. Plzeň má akční plán sportu pro nejbližší roky

22.03.2019 14:59

Rekonstrukce areálu prokopávka, stavba ubytovacího zařízení pro hokejovou akakdemii nebo například rozvoj Lopatárny. Plzeň má akční plán v oblasti sportu až do roku 2020.

DSC_0011

Akční plán pro rozvoj v oblasti sportu na území města na roky 2019 až 2020 schválili zastupitelé. Podle plánu se má uskutečnit v Plzni řada větších projektů, jako například výstavba ubytovacího zařízení pro hokejovou akademii u zimního stadionu, tréninkového centra pro fotbalovou akademii na Skvrňanech či rekonstrukce sportovního areálu Prokopávka.

Plán ale zahrnuje i spolupráci města se sportovními kluby, vytváření podmínek pro spojení vzdělávání a sportu či pravidelné organizování letní Sportmanie Plzeň, tedy sportovní akce pro rodiny.

"Koncepce sportu v Plzni 2015 – 2020 je koncepčním materiálem města Plzně v oblasti sportu a sportovní infrastruktury. Tvorba akčních plánů je jedním ze základních požadavků této koncepce, aby bylo možné řešit krátkodobá opatření a zároveň aby byly průběžně plněny cíle stanovené v koncepci. Akční plán na roky 2019 až 2020 je vytvořen v souladu se schváleným rozpočtem města Plzně na rok 2019 včetně výhledů,“ uvedl první náměstek primátora Roman Zarzycký.

"Ubytovací zařízení pro hokejovou akademii vedle druhé ledové plochy včetně tělocvičny a šaten se má začít stavět letos v dubnu, hotové by mělo být v září 2020. Náklady budou přibližně 72,6 milionu korun. Tréninkové centrum pro fotbalovou akademii ve sportovním areálu Skvrňany se již buduje, dokončeno by mělo být v červnu letošního roku. Celkové náklady jsou zhruba 49 milionů korun. Velkou investicí je přestavba bazénu na Slovanech, na niž je pro letošek a příští rok alokováno přes 111 milionů korun. Plánovaná celková rekonstrukce areálu Prokopávka má začít letos na přelomu jara a léta, uskuteční se ve dvou etapách. První etapa by měla být dokončena v roce 2021, druhá v roce 2023. Celkové náklady představují 184,4 milionu korun,“ vyjmenoval některé z větších projektů vedoucí Odboru sportu Magistrátu města Plzně Přemysl Švarc.

Doplnil, že kromě výstavby a rekonstrukce sportovišť a sportovní infrastruktury bude město spolupracovat se sportovními kluby a podporovat finančně jejich činnost, dále vytvářet podmínky pro rozvoj školního sportu podporou sportovních tříd, sportovního programu Západočeské univerzity v Plzni i akademií mládežnických kategorií.

V plánu je i zlepšení podmínek pohybové rekreace a kvality života v Plzni. Počítá se například s příspěvkem na obnovu nádrže v Červeném Hrádku, rozvojem sportovního areálu Lopatárna, revitalizací parku za Plazou. V plánu je i propagace města prostřednictvím sportovních událostí, mimo jiné pravidelné konání letní akce Sportmanie Plzeň, která se letos uskuteční od 17. do 25. srpna.

Zdroj: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24