Rekonstrukce trati v Pačejově zrychlí jízdu vlakem mezi Plzní a Českými Budějovicemi

19.11.2019 19:27

Pačejov přestane být pomyslnou brzdou na trati z Plzně do jižních Čech. Rychlíky tady musejí výrazně zpomalovat, po úpravách pojedou až stokilometrovou rychlostí.

červen 2018 (1329)

Rekonstrukce stanice Pačejov na Klatovsku za jednu miliardu korun startuje. Zatímco dosud zde rychlíky zpomalují až na 65 kilometrů v hodině, po dokončení úprav pojedou až stokilometrovou rychlostí. Hotovo bude v červnu 2021.

"Odstranění propadu rychlosti přinese zkrácení jízdních dob vlaků na důležité spojnici Českých Budějovic a Plzně. Realizací stavby dojde jak ke zvýšení traťové rychlosti a propustnosti trati, tak i bezpečnosti cestujících a kultury cestování. Přestavbou projde celkem 4,5 kilometru trati. Kromě samotné stanice Pačejov se budou renovovat také části obou navazujících dvoukolejných úseků do Horažďovic předměstí a do Nepomuku,“ sděluje Nela Friebová, mluvčí  Správy železniční dopravní cesty.

Změny čekají také nástupiště. „Navrženo je zde jedno vnější a jedno jednostranné nástupiště, obě budou dlouhá 120 m. Mimoúrovňový přístup bude nově vybudovaným podchodem, handicapované osoby budou moci využít šikmý chodník, který doplní schodiště na nástupiště. Nové přístupové komunikace budou osazeny orientačním systémem pro cestující. Zastřešení získají výstupy z podchodu včetně čekací plochy ve stanici,“ dodává mluvčí.

Součástí projektu je i rekonstrukce dvou nástupišť a přístřešku na zastávce Kovčín a oprava dvou železničních mostů a devíti propustků. U dvou silničních nadjezdů budou instalovány nové ochranné sítě. Výpravní budova v Pačejově projde úpravou pro umístění technologických zařízení. 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24