QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rekonstrukce tří domů v Plachého ulici je u konce - FOTKY

14.09.2018 20:10

Téměř čtyři desítky nově opravených bytů  nabízejí zrekonstruované  městské domy v Plachého ulici. Získat je mohou senioři a další zájemci s nízkými příjmy.

DSC_0001
245

Město nechalo kompletně opravit své bytové domy v Plachého ulici číslo 44, 46 a 48.  Upravilo také byty o velikosti 1+1 a 1+kk od 22 do 44 metrů čtverečních. V přízemí vznikly kanceláře a komerční prostory pro prodejny.

 "Loni na podzim jsme zrekonstruovali první ze čtyř našich bytových domů v Plachého ulici. Před rekonstrukcí o bydlení v těchto domech nebyl zájem s ohledem na jejich špatný stav a nízkou vybavenost. K nezájmu přispívala i nechvalná pověst této lokality. Proto jsme se rozhodli před zhruba čtyřmi lety situaci změnit. Hledaly se varianty nového využití těchto domů a nakonec došlo k postupné opravě všech čtyř domů,“ uvádí primátor Martin Zrzavecký.

Rekonstrukce zbývajících tří domů začala loni v březnu a skončila letos v září. Vyžádala si téměř 35 milionů korun. "V rámci stavebních prací prakticky zůstal zachován pouze obvodový plášť domu, nosné zdi, schodiště, sklepy a půdní prostory. Nově bylo zbudováno kompletní vnitřní uspořádání, rozvody elektrické energie, vody, kanalizace a topení. Dům má nová okna a je celý zateplen a odizolován. Nově jsou domy Plachého 44 a 46 vybaveny výtahem,“ přiblížil úpravy David Šlouf, radní pro správu městských nemovitostí.

Byty v domech Plachého 44 a 46 nabídne město seniorům, kteří se ocitli v bytové nouzi. V domě číslo 48 počítá s vybudováním dostupného bydlení, určeného především pro samoživitele s nízkými příjmy, rodiny pečující o postižené dítě a pro další občany.

 "Nájemní smlouvy v domech pro seniory budou s klienty uzavřeny vždy na dobu jednoho roku s automatickou prolongací za zvýhodněné měsíční nájemné ve výši 50 korun za metr čtvereční podlahové plochy bytu. Byty v domě Plachého 48 budou nabízeny za standardní nájemné ve výši 82,10 korun za měsíc a metr čtvereční podlahové plochy bytu,“ dodáv Jan Souček z bytového odboru magistrátu. Kancelářské a komerční prostory město nabídne k pronájmu prostřednictvím úřední desky a svého realitního portálu.

"Plachého 42 už slouží lidem, kteří se nemohou za tržních podmínek dostat ke standardnímu nájemnímu bytu. Všech 13 bytů v tomto domě je obsazeno,“ upřesňuje Karolína Vodičková z odboru sociálních služeb magistrátu.

FOTO: město Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24