Rekordní Tříkrálová sbírka. Koledníci vybrali nejvíce peněz v celé její historii

27.01.2020 11:07

Mimořádně úspěšná byla letošní Tříkrálová sbírka v západních Čechách. Zapojily se čtyři tisícovky koledníků. Jakou částku se jim podařilo vybrat?

5

Jubilejní 20. ročník největší charitativní sbírky u nás proběhl od 1. do 14. ledna. Do ulic měst a obcí v plzeňské diecézi vyrazilo 1 300 kolednických skupinek, tedy zhruba čtyři tisíce koledníků.

"Po sečtení koledy ze všech zapečetěných pokladniček se můžeme radovat z 5 959 579 Kč, které poputují na pomoc potřebným v naší diecézi. Je to nejvyšší výsledek, kterého bylo v Diecézi plzeňské dosaženo za celou dobu existence sbírky,“ sděluje Petr Šimek z Diecézní charity Plzeň.

Nejvyššího výsledku bylo zároveň dosaženo i v některých městech, kde má sbírka své tradiční místo. "Tak například v Klatovech a okolí chodilo letos o 20 tříkrálových skupinek více než v minulém roce - celkem 192 a bylo vykoledováno o 116 tisíc Kč více než loni - celkem 799 429 Kč. Souhrnný výsledek také příznivě ovlivnilo založení nových kolednických míst – například v Toužimi či Třemošné. Na většině míst se koledníci snažili a odpracovali na cestě do Betléma i z Betléma mnoho práce a potkali velké množství lidí ochotných pomoci sociálním službám Charity a dalším potřebným podle schválených záměrů,“ dodává Petr Šimek.

V plzeňské diecézi bylo předem stanoveno 57 záměrů pomoci. Mezi nimi nechybí podpora charitních domovů pro seniory, domů pro matky s dětmi v tísni, domácích hospiců, pečovatelské služby, domů pro rodiny a mnoha dalších našich služeb pro veřejnost. Pomoc bude také poskytnuta handicapovaným dětem i dospělým, dětem ohroženým sociálním vyloučením a jiným potřebným.

Koledníci, kteří mají zájem, zapojit se do sbírky v příštím roce, se mohou hlásit už teď. "Pokud by někdo toužil obohatit naše týmy koledníků pro rok 2021, budeme vděční a dejte prosím vědět na email helena.pachnerova@dchp.charita.cz nebo petr.simek@dchp.charita.cz,“ připomíná Petr Šimek. Sbírka má také svůj celoročně otevřený účet 66008822/0800.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24