Rezervaci Janovský mokřad pomáhají nově divocí koně - FOTKY

08.12.2021 18:41

Janovský mokřad je jednou ze 120 přírodních rezervací, které spravuje Plzeňský kraj a je zároveň jednou z největších. Nově zde jsou exmoorští divocí koně, kteří pomáhají s pastvinou.

Transport exmoorských koní (3)
Transport exmoorských koní (3)Transport exmoorských koní (1)Transport exmoorských koní (2)

Exmoorští divocí koně pomáhají od dnešního dne s pastvinou v rezervaci Janovský mokřad v blízkosti dálnice D5 u Nýřan. Trojici hřebců zapůjčila bezplatně Plzeňskému kraji ochranářská společnost Česká krajina bezplatně. Tři hřebce exmoorských divokých koní převezli do rezervace velké 72 hektarů pracovníci plzeňské zoologické zahrady.

„V Plzeňském kraji se v současné době nachází téměř třetina tuzemských rezervací velkých kopytníků,“ vysvětlil ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Janovský mokřad je oblast kolem zaniklého rybníka Janov. Území mělo být zastavěno dálničním odpočívadlem a dále meliorováno a mělo tam být běžné zemědělství. Plzeňský kraj pozemek částečně vykoupil.

Hlavní úlohou divokých koní bude pečovat o cenný biotop. V budoucnu by se k nim měli připojit také dva zpětně šlechtění pratuři. Jejich včerejší odchyt se však nezdařil. „Jedna ze samic ve stádě netradičně porodila na podzim, takže je celé stádo v těchto dnech mimořádně plaché a ke zvířatům se nepodařilo přiblížit na vzdálenost, která by umožňovala odchyt,“ dodává Dalibor Dostál.

Janovský mokřad je jednou ze 120 přírodních rezervací, které spravuje Plzeňský kraj a je zároveň jednou z největších. Žije zde více než než 60 druhů ptáků, mezi nimi jsou i ohrožené druhy. Mezi vzácné ptáky, žijící v rezervaci, patří jeřáb popelavý a některé druhy vodních kachen, například vzácný polák malý, bramborníček hnědý, který je chráněný zákonem. Dále zde lze najít původní druhy rostlin.

foto: Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24