QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Řidič dostal smyk a otočil náklaďák na střechu. Utrpěl vážná zranění

10.10.2020 14:56

Od rána na většině území Plzeňského kraje prší. Řidiči by takovému počasí měli přizpůsobit i rychlost jízdy. U Kozojed bohužel řidič náklaďáku dostal na mokré vozovce smyk a vjel do příkopu.

nákladák na střeše

V okrese Plzeň-sever došlo k nehodě jednoho nákladního automobilu. "Řidič s vozidlem Iveco jel od Kozojed na Břízsko, zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu vozovky a při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal smyk a havaroval do příkopu. Vozidlo skončilo na střeše. Byl nařízen odběr krve," popsala nehodu mluvčí policie Martina Korandová.

Na místo nehody vyrazila sanitka  i vrtulník. Muže narozeného v roce 1974 ZZS transportuje leteckou cestou na urgentní příjem FNL s těžkým zraněním, ale při vědomí," dodal mluvčí záchranky Vítězslav Sladký.

Policie radí, jak jezdit na mokré silnici a jak se zachovat v případě aquaplaningu.

Déšť má na svědomí stovky dopravních nehod, kterým se dá předejít dodržováním jednoduchých zásad. Když je vozovka mokrá, tenký film vody na jejím povrchu zapříčiňuje ztrátu trakce pneumatik.

Nesmíme zapomínat ani na skutečnost, že déšť snižuje vnímavost řidiče - špatná viditelnost za deště, snížená účinnost světel. Pro většinu řidičů je přirozené, že v nepříznivém počasí jezdí pomaleji. Opatrnosti však není nikdy dost.

Brzděte dříve a s menší silou, jako byste to dělali za suchého počasí. Dřívější a jemnější brzdění zvětšuje brzdnou dráhu mezi vámi a autem před vámi a také dáváte včas na vědomí řidiči za vámi, že zpomalujete. Nezapomínejte ani na signalizaci směru, aby ostatní řidiči věděli o vašich úmyslech. Zatáčkami přejíždějte pomaleji a ne takovou rychlostí jako za sucha.

Nepoužívejte tempomat. Pokud dostanete aquaplaning, při použití tempomatu je dost pravděpodobné, že vaše auto ještě více zrychlí. Tempomat také snižuje řidičovu ostražitost a tím, že nemá nohy na pedálech, se zvyšuje jeho reakční doba v nebezpečných situacích.

Když vidíte na silnici před vámi obrovskou louži, objeďte ji nebo zvolte náhradní cestu. Taková vodní překážka může skrývat obrovskou jámu, která vám může vážně poškodit nápravu auta. Pokud jste si jisti, že tam žádná jáma není, i tak takovou vodní překážku obejděte, protože šplouchající voda do motorové části může poškodit vnitřní elektrické systémy. Poté, co projedete přes louži, jemně klepněte na brzdový pedál, čímž vysušíte vodu z brzd.

Následujte auto před vámi. Nechte auto před vámi, aby vás vedlo, ale samozřejmě dodržujte bezpečnou vzdálenost, abyste v případě kritické situace stihli zabrzdit.

Udržujte větší vzdálenost mezi autobusem nebo kamionem. Extra velké pneumatiky velkých automobilů rozprašují množství vody do ovzduší, což může nepříjemně blokovat výhled. Vyhněte se předjíždění, ale pokud už musíte autobus nebo kamion předjet, učiňte tak rychle a hlavně na bezpečném úseku.

Odmlžte si okna. Déšť zapříčiňuje rychlé zamlžování skel. Zapněte si odmlžovače skel, a pokud máte v autě klimatizaci, zapněte ji.

Pokud se vaše auto dostane do aquaplaningu, nebrzděte prudce a netočte volantem, protože ho můžete přivést do smyku. Pomalu dejte nohu z plynu a pokračujte v přímé jízdě, dokud se kola nedostanou znovu na vozovku. Pokud musíte brzdit, dělejte tak přerušovaně (pokud máte ABS, zatlačte na pedál).

Foto: ZZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24