Říje skončila. Jelení výběh na Kvildě se opět otevírá

20.10.2018 7:09

Návštěvnické centrum Kvilda na Šumavě opět otevírá jelení výběh, a to od soboty 20. října. V průběhu nutné uzavírky bylo připraveno několik novinek.

IMG_0643

Jaké jsou novinky v NC Kvilda? "Pomocí nízkých dřevěných ohrádek jsme vymezili stezku, po které se návštěvníci musejí pohybovat při průchodu výběhem. U stezky mezi vyhlídkovými věžemi jsme zřídili únikové ohrádky, kam je možné se schovat, pokud by některé ze zvířat šlo nebezpečně blízko k návštěvníkovi. Zintenzivnili jsme dohled našich pracovníků uvnitř výběhu v průběhu otevírací doby. Stále ještě probíhá úprava uvnitř výběhu, kde vylepšujeme pastební prostory pro zvěř," informují pracovníci centra.

V centru platí pravidla pro návštěvníky. V prostoru NC Kvilda a ve výběhu s jeleny je možný pohyb pouze po značených stezkách, k výběhům je zakázán vstup se psy. Je zakázáno krmit zvěř a jakkoli se k ní přibližovat případně ji pronásledovat a - návštěvníci se musejí chovat tiše.

Na Kvildě bude centrum otevřeno až do konce roku vyjma jediného týdne, a to od 5. do 9. listopadu., kdy budou probíhat povinná školení všech pracovníků informačních a návštěvnických center.

NC najdete za obcí Kvilda na Šumavě, zaparkujete na parkovišti nedaleko hlavní budovy. Platí se pouze parkoviště, vstupné do centra se neplatí. V areálu vede naučný okruh s informačními panely a je zde výběh s jelenovitou zvěří o rozlohe zhruba 9 ha. Na trase jsou kryté pozorovatelny, odkud můžete z výšky v klidu pozorovat jeleny i laně. 

V areálu je i výběh s rysy. Je tu samec a samice. Na výběh je parádní výhled z pozorovatelny, rys se vám ale v houští i vysoké trávě lehce schová. Při pozorování udržujte klid, to se pak rys možná i vystaví na klády či kameny. 

V hlavní budově centra se dozvíte spoustu zajímavostí ze života jelenovité zvěře a také rysů. Koupit si můžete i krásné suvenýry. U budovy je dětské hřiště.

IMG_0579

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24