QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

23.04.2024 11:00

Tip na výlet do Křimic

Nenáročná trasa plná zajímavostí vás zavede i do vyhlášené restaurace Roští.

Rizikové skóre PES i nadále roste, v kraji přibylo 278 pozitivně testovaných

12.12.2020 10:40

Resort zdravotnictví podle ministra Jana Blatného v pondělí 14. prosince navrhne vládě přechod ze třetího do čtvrtého stupně PES. Počet nakažených opět soupá, stejně tak i reprodukční číslo.

urad vlady blatny

Rizikové skóre PES průměrně pro republiku stouplo o pět bodů na 69. Roste také reprodukční číslo, aktuálně je 1,22. I když rizikové skóre roste, vláda opatření ale až na výjimky odpovídají třetímu stupni. Podle mapy PES jsou nějaké okresy v pátém stupni, další polovina ve čtvrtém. Plzeňský kraj se společně s Prahou nachází ve třetím stupni. 

Zhoršující se situace přiměla vládu k jednání nad zpřísněním opatření. Resort zdravotnictví podle ministra Jana Blatného v pondělí navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně PES. Zpřísněná opatření by pravděpodobně platila od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. „Omezení nebude dáno sortimentem, ale budou mít omezení osob na metry čtvrteční,“ řekl na páteční tiskové konferenci ministr Blatný a dodal, že  návrat do čtvrtého stupně rizika by znamenal například noční zákaz vycházení, více se omezí setkávání osob, provoz škol, sportu a sportovišť nebo hotelů a restaurací.

Platí také zákaz prodeje nápojů do kelímku s sebou. Vláda zakázala i prodej nealkoholických nápojů, tedy například kávy nebo čaje s sebou. Veškeré nápoje si tak musí zákazník vypít přímo v provozovně, kde si je zakoupil. Cílem je podle ministra Blatného to, aby se lidé neprocházeli po ulicích s kelímky.

V Plzeňském kraji je podle aktualizovaných údajů (12. prosince) Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje celkem 2983 neuzavřených případů nákazy. Nejvíce je jich na Domažlicku (757), následuje město Plzeň (706), Tachovsko (459), Klatovsko (320), severní Plzeňsko (299), jižní Plzeňsko (272) a Rokycansko (170).

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24