QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycanská transfuzka opět začala s odběry krve

06.03.2020 13:18

Po omezení odběrů kvůli výměně zpracovatele se transfuzní oddělení Roykcanské nemocnice vrací k plnému provozu. Oddělení uvítá nové dárce, ty současné by chtělo nalákat k pravidelnějším návštěvám.

2

Po omezení odběrů krve z důvodu výměny zpracovatele začalo transfuzní oddělení Rokycanské nemocnice opět odebírat krev všem svým dárcům. Režim odběrů a odběrové dny se po výměně zpracovatele nezměnily. Je ale možné, že se v průběhu roku  rozšíří provozní doba nebo počet odběrových křesel. Nový zpracovatel má totiž zájem o větší množství krve než dosavadní, a oddělení by proto rádo přivítalo více prvodárců nebo nalákalo k pravidelnějším návštěvám dosavadní příležitostné dárce. Na jaře hodlá nemocnice zorganizovat i náborovou kampaň.

Zpracovatele krve vyměnila nemocnice v lednu. Stala se jím Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Nahradila plzeňského partnera, který má vlastní zdroje a už neměl o krev rokycanských dárců zájem.

"V únoru jsme si zvali menší množství dárců, abychom snáze odladili případné nedostatky. To se podařilo a od března najíždíme opět na plný provoz,“ říká primářka hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová.

Provoz se oproti loňsku zatím nemění. Odběrovými dny zůstávají pondělí a čtvrtek od 6 do 9 hodin. Pravidelné dárce si nemocnice zve podle potřeby. Zájemci o odběr ale mohou chodit i bez pozvání.

 "Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má zájem zpracovávat větší množství krve než předchozí partner. A také přímo v Rokycanské nemocnici i v dalších krajských nemocnicích se meziročně zvyšuje spotřeba krve. Z tohoto důvodu žádáme všechny zdravé lidi z Rokycan i okolí, kteří cítí společenskou odpovědnost a chtějí pomáhat nemocným či zraněným ve svém okolí, v našem kraji i v celé zemi, aby zkusili tuto formu pomoci,“ říká šéf nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Rokycanská nemocnice má v evidenci přes 2500 tisíce dárců. Pravidelných je zhruba 1300. Každý rok v evidenci nemocnice přibývá 70 až 90 nových dárců.

FOTO: Rokycanská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24