Rokycany: Co může starosta zakázat za nouzového stavu?

19.03.2020 6:45

Na sociálních sítích se objevují různé zkreslené informace o tom, co smí a nesmí starosta zakázat nebo nařídit ve stavu nouze. Jaká je skutečnost, uvádí na pravou míru vedení Rokycan.

rokycany

Město se musí řídit zákonem, který přesně určuje jeho pravomoci. Aktuálně se jedná o takzvaný krizový zákon.

"Zákon například říká, že starosta obce s rozšířenou působností zřizuje a řídí bezpečnostní radu obce s rozšířenou působností, organizuje přípravu správního obvodu obce s rozšířenou působností na krizové situace a podílí se na jejich řešení, zřizuje a řídí krizový štáb obce s rozšířenou působností nebo plní úkoly stanovené hejtmanem a orgány krizového řízení (například vládou) při přípravě na krizové situace a při jejich řešení,“ sděluje mluvčí města Tereza Maixnerová

Například zákaz vycházení bez zakrytých úst a nosu tak nemůže vyhlásit starosta, protože mu to zákon neumožňuje. Může tak učinit pouze vláda nebo hejtman kraje.

V Rokycanech každý den zasedá krizový štáb a řeší nejrůznější problémy. "Aktuálně například požadavek hejtmana  zajistit hlídání dětí pro zdravotníky a pracovníky IZS,  štáb shání roušky pro pečovatelskou službu nebo strážníky, zajišťuje obědy nebo nákupy o seniory nad 70 let a tak dál. Dnes například starosta dojednal s vedením firem Wexler, Borgers a Hutchinson, že o veškerých opatřeních ohledně koronaviru budou informovat všechny zaměstnance, především ty zahraniční,“ dodává mluvčí s tím, že město o všech krocích a opatřeních, které vydalo, informuje na svém webu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24