Roman Prymula v pátek oznámí razantnější opatření

07.10.2020 10:18

V úterý přibylo 4457 nových případů v celé České republice. Od začátku epidemie bylo v zemi potvrzeno přes 90 tisíc případů nákazy. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

 

7

Roman Prymula uvedl, že v pátek budou oznámena zásadnější opatření proti šíření covidu-19 a v pondělí se bude vláda zabývat návrhem na povolání mediků do nemocnic, protože je potřeba posílit kapacity v nemocnicích.

Úterní nárůst počtu případů zjevně zrychlí zavádění dalších opatření. „Jsme v situaci poměrně intenzivního růstu. Proto je zřejmé, že musíme v pátek přijmout opatření, která budou už zásadnějšího rázu,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Hospitalizovaných v poslední době rychle přibývá. Podle posledních údajů ministerstva k pondělí 5. října vzrostl počet lidí s covidem-19 v nemocnicích jen od minulého pondělí o dvě třetiny na 1387.

Ještě výrazněji stouplo množství hospitalizovaných, kteří jsou ve vážném stavu. Nyní je s v nemocnicích hospitalizováno 326 osob. V úterý také přibylo dalších 13 úmrtí lidí nakažených koronavirem. Celkově už zemřelo 794 osob, které byly nakaženy koronavirem.

Česká republika má nejhorší výsledky za posledních čtrnáct dní. Kumulativní počet případů covidu-19 za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v Česku nejhorší ze všech zemí EU. Hodnota dosahuje 326,8 případu za 14 dní na 100 tisíc obyvatel. Ve druhém Španělsku se jedná o 302,4 případu.

Koronavirus začíná zasahovat do chodu některých nemocnic. „Dá se čekat, že omezení nějakým způsobem být musí, jinak by v nemocnicích nemohli přijmout tolik pacientů,“ uvádí hlavní koordinátor klinické skupiny Covid ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý.

V Plzeňském kraji bylo k 6. říjnu skoro 3000 osob pozitivně testovaných. Z toho je jedna třetina v okrese Plzeň-město.

Foto: ilustrační

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24