QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rozhledna na Poledníku je zavřená. Čeká ji kompletní rekonstrukce

18.05.2020 12:40

Bez vyhlídky z oblíbené rozhledny Poledník se musí obejít návštěvníci Šumavy. Její rekonstrukce začne letos na přelomu června a července. Jak dlouho potrvá?

1

Rozhledna Poledník poblíž Prášil patří k nejnavštěvovanějším místům v šumavském národním parku. Letos ale zůstane zavřená. Kvůli nevyhovujícímu technickému stavu tady od konce loňské sezony probíhají přípravy na rekonstrukci.

"Její součástí bude výstavba nového informačního střediska v dolní části věže, celková oprava schodiště a oken, oprava opláštění a vyhlídky na střeše věže. Celkový rozpočet této investiční akce je necelých 9,5 milionu korun bez DPH a v současnosti dokončujeme proces výběrového řízení pro stavební úpravy. S rekonstrukcí by se mělo začít letos na přelomu června a července a dokončena by měla být v průběhu roku 2021,“ vysvětluje vedoucí informačních středisek a středisek environmentální výchovy v šumavském národním parku Martina Kučerová.

Rozhledna vznikla z bývalé vojenské věže, která sloužila k ostraze státní hranice a umožňovala sledovat rádiový provoz hluboko dovnitř území Spolkové republiky Německo. Rozhledna je třetí nejvýše položenou u nás po Pradědu a Boubíně.

FOTO: NP Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24