Rybník Hvížďalka na Plzeňsku čeká proměna! Odstartuje už za pár dnů

07.07.2019 11:06

Lepší přístup do vody, mola na hladině rybníka nebo aktrakce pro volný čas. To je jen několik návrhů, které by měly zlepšit prostředí rybníka ve Spáleném Poříčí. Proměna startuje!

hvížďalka II

Již za několik dní začnou na Hvížďalce vznikat první proměny, které mají zpříjemnit místním i návštěvníkům pobyt u vody. Zapojit se může každý. Architekti ze spolku Pěstuj prostor navrhli, na základě poptávky místních, na hrázi terasu s novým přístupem do vody. Na hladině rybníka by se měla také vznášet mola.

Pomoci s výrobou mohou zájemci v neděli 14. července od 14.00 do 18.00 hodin. Vlastní nářadí je vítáno. Přípravné práce už navíc vypuknou od čtvrtka 11. července. 

Letní akce navazuje na předprázdninové plánovací setkání, kterého se zúčastnilo více než 50 občanů ze Spáleného Poříčí a okolí, aby debatovali ohledně rozvoje okolí rybníka Hvížďalka. Pro spoustu z nich je Hvížďalka srdeční záležitostí, strávili zde dětství nebo tu i dnes tráví velkou část léta.

Vedle vzpomínek, jak to na Hvížďalce fungovalo v minulosti, a diskuse o současném provozu i soužití místních, zahrádkářů a návštěvníků, dávali účastníci také podněty na to, co jim na Hvížďalce chybí a co by si přáli doplnit. Jednotlivým nápadům pak pomocí bodů přiřazovali váhu.

Zdaleka největší zájem je právě o více přístupů do vody. Zaznělo také, že některý z přístupů by mohl být i bezbariérový – ať už pro hůře chodící či lidi na vozíku. Mezi hlavní přání patří též mola, lavičky a další mobiliář (vč. stojanu na kola), dětské hřiště, nebo i regulace motorové dopravy v okolí. Řada lidí by ocenila brouzdaliště pro malé děti (např. v nové strouze), pláž a skokánek nebo skluzavku do vody. Zázemí by měly doplnit toalety a paraván na převlékání. Město by také mělo iniciovat opravu zchátralé lávky přes říčku Bradavu. Zazněly i netradiční nápady, například využít svah hráze jako "lezeckou stěnu“ pro hru větších dětí, samozřejmě v přírodní podobě.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24