S velkým rozvolněním do Velikonoc nepočítejte, PES se bude opět měnit

17.03.2021 13:40

Nemocnice stále čelí velkému tlaku, hospitalizovaných pacientů je rekordní počet. Po zasedání Ústředního krizového štábu oznámil ministr vnitra Jan Hamáček, jak se budou opatření vyvíjet nadále.

Jan Hamáček_Úřad vlády

Rozvolnění budou do Velikonoc pouze drobná, situace se stále nelepší tak, jak se očekávalo. V nemocnicích leží 9401 covid pozitivních pacientů, denní přírůstky nakažených jsou stále vysoké. Ministr vnitra Jan Hamáček ale poděkoval všem občanům, kteří nařízená opatření dodržují. "Drtivá většina lidí opatření dodržuje. I díky tomu, sice pomalu, počet nakažených klesá," uvedl.

Jan Hamáček chválil testování ve firmách. O přesto, že ministr zdravotnictví Jan Blatný nedávno oznámil, že záchyt nákazy ve firmách je nízký, dle Jana Hamáčka se díky testování odhalilo přes 15 000 nakažených, kteří by za normální situace dále chodili do práce a nákazu dál šířili.

Ve čtvrtek bude vláda uvažovat o drobném rozvolnění, nepůjde však o nic zásadního. „Nelze čekat zásadní změny v opatřeních. Je shoda na tom, že je možné povolit pohyb v rámci okresu za účelem rekreace. Zatím ale není doporučeno měnit systém okresních uzávěr. Pokud máme plné JIP, hlavní snahou musí být je vyprázdnit. Pokud neklesne jejich obsazenost na polovinu, není potřeba opatření měnit," řekl Jan Hamáček.

Změn by se měl dočkat také PES. „Chceme slyšet, jak budeme postupovat v situaci, že to půjde podle aktuálního modelu, kdy křivka bude postupně klesat,“ dodal Hamáček s tím, že požádal hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou, aby zpracovala další modely pro vývoj epidemie.

Nouzový stav je zatím vyhlášen do 28. března, kabinet premiéra Andreje Babiše ale hodlá požádat Sněmovnu ojeho prodloužení.

Foto: Úřad vlády ČR
 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24