Sbírají knoflíky pro velkou výstavu, můžete darovat? - FOTKY

12.07.2018 19:11

Knoflíky -  tisíce knoflíků, různých barev i materiálů, to je sen Jiřinky Honomichlové z Černošína, která má v plánu nasbírat tisíce knoflíků pro výstavu v černošínském muzeu.

P7101309
P7101304P7101309P7101314P7101317

Čtyřiačtyřicetiletá Jiřina Honomichlová z Černošína se rozhodla, že proslaví své městečko způsobem. Úzce totiž spolupracuje s tamním muzeem, kde bude mít na podzim výstavu Háčkovaný svět. Ale to je jen začátek, na další rok už má domluvenou další výstavu, a to starých i nových knoflíků.

Proč jste se rozhodla sbírat knoflíky pro černošínské muzeum?
Když my tu mám tak krásné výstavní prostory v jedinečné chaloupce. A to muzeum je hojně navštěvované a pořád se tam mění expozice, tak chci také přinést něco nového. Přemýšlela jsem, co by to mohlo být a prostě mě napadly knoflíky. Má je doma každý, není to nic velkého a moc drahého, každý může nějaké oželet. Já pak ty knoflíky postupně naskládám mezi dvě skleněné tabule a donesu je do muzea.


A už se vám nějaké sešly?
No, jéje. Na výzvu se jich už pár tisíc sešlo. Nemohu je bohužel vracet, to bych musela každý podepisovat, ale jsou tu krásné kousky, některé dokonce hodně staré, malované. Jsou z různých materiálů, plastů, kovů, dřevěné.

Kdo Vám je nosí?
Lidé z celého kraje, zavolají na telefon, nebo rovnou donesou do muzea. Na telefon volají pracovnici muzea, a je vozí i s okolí, když nemohou někteří lidé přijet.  Dokonce i děti ze zdejšího keramického kroužku nám udělají originální knoflíčky. A my s manželem máme takový nápad vyrobit jeden ze dřeva, v průměru asi metrový.

Co je cílem této výstavy v roce 2019?
Zase o něco více zviditelnit naše městečko a pozvat lidi k nám do krásného muzea. A kdo ví, třeba se sejde tolik knoflíků, že bychom se mohli dostat i do knihy rekordů. No, nebylo by to hezké?

Já vím, že letos na podzim jednu výstavu už v muzeu máte, co nám o ní povíte?
Bude to háčkovaný svět. Já moc ráda háčkuji a tvořím, takže do výstavy přinesu zvířátka, dečky, šálky, polštářky, ale třeba i oděvy. Jen tak, jako ukázku, co vše lze uháčkovat. Snad se to bude líbit.

A ještě zpět ke knoflíkům, kam mají lidé volat, pokud chtějí nějaké nabídnout?
Budou volat pracovnici muzea na telefonní číslo 606 370 225. Tam se domluví na předání, ale dopředu varuji, nechceme zapůjčení, knoflíčky se už nevrátí! Nebo lze dovézt rovnou do muzea v Černošíně denně od 10 do 17 hodin.

Foto: Martina Sihelská

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24