Šest zanedbaných nádrží se dočkalo obnovy. Opět zadržují vodu

12.02.2020 12:21

Celkem šest vodních nádrží v Plzeňském kraji začalo po dlouhé době sloužit svému účelu. Lesy České republiky investovaly do jejich rekonstrukcí přes 15 milionů korun.

1

Obnovy se dočkaly nádrže Jordán I a II vybudované na Plzeňsku na bezejmenném toku, dále vodní dílo na Lomanském potoce poblíž Lomničky u Plas a menší nádrž Zvonička na Huťském potoce u Smolova v Chráněné krajinné oblasti Český les. Rekonstrukci má za sebou také vodní nádrž Sedmihoří na Mezholezském potoku u Darmyšle  v přírodním parku Sedmihoří na Domažlicku a vodní nádrž U Chaty ve Staré oboře na Semošickém potoce u Podražnice.

"Nádrže časem přestaly sloužit svém účelu. Technické objekty buď chyběly, nebo byly v havarijním stavu. Proto jsme je obnovili a odtěžili nánosy sedimentu,“ říká František Šampalík, vedoucí správy toků Lesů České republiky pro oblast povodí Berounky.

Vodní nádrže zrekonstruované od roku 2017 do současné doby zadrží až 43 tisíc metrů krychlových vody.

"Připravujeme i další projekty. K těm větším patří rekonstrukce Hamerského horního rybníka a úprava vodního režimu v katastrálním území Cheznovice,“ dodává František Šampalík s tím, že podnik zadá zpracování projektové dokumentace a požádá vodoprávní úřad o povolení stavby.

FOTO: Lesy ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24