Silnice ničí přetížená auta. Policisté jich letos odhalili několik desítek - FOTKY

13.03.2019 18:29

Přetížená nákladní auta přinášejí řadu rizik. Při letošních kontrolách hlídky zjistily překročení hmotnosti u téměř každého druhého vozidla.

3
124

V Plzeňském kraji policisté od začátku roku zkontrolovali 71 vozidel, u 31 zjistili překročení stanovené hmotnosti, u dalších deseti pak neodpovídal jejich rozměr. Hlídky na místě rozdaly pokuty za 53 tisíc korun.

"Přetížená vozidla zatěžují pozemní komunikace a může tak být ohrožena bezpečnost a plynulost silničního provozu. Dalším nebezpečím pak je pohyb přetíženého vozidla při zabrzdění, jeho změna jízdních vlastností a s tím související posun nevhodně zajištěného nákladu,“  připomíná policejní mluvčí Markéta Fialová.

"Kontrola nákladních vozidel a posléze jejich vážení probíhá tak, že ve chvíli, kdy hlídka dopravní policie při pohybu na komunikacích zjistí zájmové vozidlo, je provedeno jeho odklonění a doprovod na stanoviště ke kontrolnímu vážení. Řidiči jsou povinni hlídku následovat až do vzdálenosti, která nepřekročí 16 km v součtu s cestou zpět na místo, kde byl úkon započat a vážení se podrobit. Řidič je dále povinen řídit se pokyny osoby obsluhující zařízení na kontrolní vážení a předložit stanovené doklady,“ dodává mluvčí.

FOTO:  Policie ČR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24