QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Silný vítr udeřil! Hasiči hlásí za čtvrtek 351 výjezdů! FOTKY

21.10.2021 11:39     22.10.2021 7:36

V regionu udeřil extrémně silný vítr. Problémy jsou na silnicích i na železniči, hasiči řeší popadané stromy i uvolněné části střech. Na řadě míst v kraji jsou výpadky proudu.

hasiči 10
hasiči 10silný vítr_stromy_2silný vítr_stromy_1silný vítr_stromy_4silný vítr_stromy_3silný vítr_stromy_5silný vítr_stromy_6hsiči 6

AKTUALIZACE: Hasiči se po celý den nezastavili, v Plzeňském kraji měli přes 350 výjezdů. "Včerejší bilance zásahů na události spojené se silným větrem se zastavila na čísle 351. Poslední zásah v souvislosti s větrem jsme měli v 23:42 hodin," uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

PŮVODNÍ ČLÁNEK:

Meteorologové varovali před silným větrem, který měl zasáhnout nejen Plzeňský kraj. Předpověď se vyplnila a silný vítr láme stromy a lesní porosty, které poté komplikují a ohrožují dopravu. Vítr v nárazech dosahuje rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Výstraha platí až do dnešní 20. hodiny.

Od dnešního rána hasiči aktivně vyjíždějí po celém kraji a odstraňují popadané stromy. Zatím nejvíce výjezdů proběhlo na Klatovsku. hasiči zasahují ale i na Plzeňsku, Domažlicku nebo Tachovsku. K 11. hodině už hlásí více než 70 výjezdů.

Hasiči z Nýrska a ze Železné Rudě vyjížděli ráno před devátou hodinou na silnici poblíž Železné Rudy.  Odstraňovali strom, který spadl na projíždějící vozidlo. Ve vozidle byli tři dospělí a jedno dítě. Naštěstí nikdo nebyl zraněn a odnesly to jen plechy.

V Plzni je kvůli větru uzavřená zoologická stanice. Uzavřít provoz musel i golfový areál Greensgate v Dýšiné.

ČEZ řeší výpadky proudu po celém regionu. "Momentálně řešíme téměř 250 poruch na vedení vysokého napětí. Na základě ČEZ distribuce je bez elektřiny 260 tisíc domácností. Postižený je Plzeňský kraj, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj. O něco mírněji jsou na tom na Moravě. Čísla začínají stoupat také v Pardubickém kraji. Nejčastější příčinou jsou pády stromů do vedení, kde dochází k přetrhání vodičů a poškození izolátoru," sdělila mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

hasiči zasahují i u nehod. "Kromě popadaných stromů v komunikacích zasahujeme i u nehod. Jde o převržená nákladní auta a přívěsy. dále případy stržených drátů a odletující části střech," upřesnil mluvčí hasičů petr Poncar.

Problémy jsou i na železnici. Popadané stromy na koleje zkomplikovaly provoz například mezi Kasejovicemi a Nepomukem. Zatím je v regionu evidováno pět případů najetí vlaku do spadlého stromu.

 

foto: HZSPK

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24