Silný vítr udeřil! Hasiči jsou v pohotovosti, stovky domácností bez elektřiny

10.03.2019 20:05

Velmi silný vítr zasáhl Plzeňský kraj, vítr postupuje od západu. Hasiči navýšili počty operátorů na tíšňových linkách. Na desítkách míst v kraji vypadl elektrický proud.

IMG_0357

Výpadky proudu jsou napříc celým regionem, v Plzeňském kraji převážně na jižním Plzeňsku, Domažlicku, Tachovsku a Klatovsku.

Bez proudu jsou domácnosti v Klenčí pod Čerchovem, Hostouni, v Bělé nad Radbuzou, v Nemanicích, Poběžovicích a další více než desítce obcí na Domažlicku. Výpadky hlásí také Klatovsko například Janovice nad Úhlavou, Železná Ruda, Sušice nebo přímo Klatovy. Bez proudu jsou některé domácnosti i ve Stříbře, Stodu, na Přimdě.

V pohotovosti jsou hasiči, kteří vyjíždějí hlavně k podaným stromům a dalším událostem. Kvůli předpovědi velmi silného větru navýšili i počty operátorů na tíšňových linkách. "Již v tuto chvíli (10. 3. 16,00) narůstá počet těchto událostí, jak vítr přechází přes Českou republiku od západu. Nejvíc zásahů je nyní v Plzeňském a Karlovarském kraji a postupně se přidává kraj Středočeský," uvedli hasiči v neděli odpoledne.

Jen během sobotní noci hasiči v Plzeňském kraji vyjížděli k 60 událostem. Psali jsem zde.

"Krajská operační střediska HZS ČR posilují počet operátorů na tísňových linkách. Na stanicích jsou hasiči v plných počtech, připraven vyjet je také Záchranný útvar HZS ČR se speciální technikou a informaci o situaci dostaly také jednotky sborů dobrovolných hasičů," uvedla tisková mluvčí Nicoel Zaoralová z generálního ředitelství HZS ČR.

Zde je pár praktických rad od hasičů, jak se chovat při silném větru:

• Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku.
• Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.
• Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).
• Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
• Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici).
• Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
• Nechoďte do lesa.
• Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
• Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
• Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.).
• Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.
Po vichřici: pokud vítr spáchá na vašem majetku velké škody, důležité je důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

 

 


 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24