QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Silvestr v Národním parku Šumava bude probíhat v tichosti

26.12.2018 15:56

Silvestrovské veselí a oslavy příchodu Nového roku se na Šumavě musí obejít bez ohňostrojů. Již druhý rok se na území národního parku nesmí používat zábavní pyrotechnika!

Blovice 1

Loni v létě začal platit zákon, který zakazuje používání pyrotechniky na území NP Šumava, ale i dalších čtyř národních parků v republice. Oslavy Silvestra a příchod Nového roku se musí obejít bez ohňostrojů a především bez petard!

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny pyrotechniku zakazuje na celém území národních parků a to včetně obcí. Návštěvníci i místní obyvatelé si tak mohou vychutnat veselý, ale zároveň klidný poslední večer starého roku.

„Klidné oslavy příchodu Nového roku začínají být trendem. Od konce listopadu jsem odpovídal na několik dotazů návštěvníků, zda zákaz pyrotechniky na Šumavě stále platí, protože by rádi byli tam, kde je o Silvestru a na Nový rok klid. Ano, zákaz pochopitelně platí a klid by tu měl být a jen doufáme, že všichni návštěvníci i místní budou zákon dodržovat. Pokud ne, hrozí pochopitelně sankce," zmiňuje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Všechny národní parky sázejí především na prevenci a informovanost návštěvníků. Proto vydaly společný informační plakát, který putuje nejen na informační a návštěvnická střediska národních parků, ale také do místních hotelů a penzionů.

Za porušení zákazu hrozí peněžité pokuty, na místě až do výše deseti tisíc korun.

FOTO: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24