Simulovaná srážka historického a nákladního vlaku prověřila hasiče - FOTKY

11.11.2019 19:53

V Plzeňském kraji se během roku projíždí velké množství historických souprav tažených parní lokomotivou, a proto nelze vyloučit, že tyto "ocelové babičky" budou jezdit bez nehod!

cvičení
ViewImage (1)ViewImage (2)cvičeníViewImage (3)ViewImage (4)ViewImage (5)ViewImage (6)ViewImage (7)ViewImage

Cvičení se konalo v pátek 8. listopadu večer na Nýřansku. Prověřovací cvičení mělo námět: „Srážka historického osobního vlaku s nákladním motorovým vlakem“.

Cílem cvičení bylo osvěžit si povědomí o specifikách zásahu na železniční dopravní nehodu soupravy s parní trakcí. V roce 2018 totiž k takové nehodě v Plzeňském kraji došlo. Nepozorný řidič vjel na železniční přejezd před projíždějící historický vlak, který táhla parní lokomotiva. Výsledkem byla srážka, která zaměstnala mnoho hasičů a dalších technicky znalých osob. 

"Cvičení, při němž nákladní vlak reprezentoval záměrně vykolejený stařičký tendr, se zúčastnily jednotky HZS Pk stanice Nýřany, JSDH Nýřany a jednotka SŽDC. Jako figuranti posloužili členové JSDH Vejprnice. Úkolem lokomotivní čety bylo uvést lokomotivu do bezpečného stavu – tedy uvolnit obsah topeniště na koleje pod vlakovou soupravu a odtlakovat kotel a vedení tlakové páry. Část hasičů pomáhala s uhašením vysypaného hořícího obsahu a doplňováním vody do lokomotivy, aby docházelo k chlazení kotle. Další část hasičů prováděla průzkum a zachraňovala z vagonů 10 „zraněných“ osob. Kromě toho bylo zapotřebí nasvítit místo zásahu, protože se celé cvičení  odehrávalo již za tmy," uvedl tiskový mluvčí hasičů Petr Poncar.

 

FOTO: HZS Plzeňský kraj

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24