Školky na Doubravce a v Lobzích prošly opravami a dezinfekcí – FOTKY

22.05.2020 12:15

Na své znovuotevření v pondělí 25. května jsou připraveny školky ve čtvrtém plzeňském obvodu. Během pauzy kvůli hrozbě koronaviru proběhly v areálech úpravy za milion korun. Dětí ale dorazí jen zhruba polovina.

1

"Dílčí rekonstrukce a opravy proběhly ve všech šesti mateřinkách, které čtvrtý obvod zřizuje. Pozornost si pak zaslouží projekt v 54. mateřské škole, v rámci kterého na zahradě vznikly živé herní prvky z vrbového proutí. Je moc příjemné vidět, že i k herním prvkům se dá přistoupit takto ekologicky,“ říká místostarosta obvodu Zdeněk Mádr (ODS).

Ve školkách se malovalo, opravovaly se stěny i elektroinstalace. V 57. školce v ulici Nad Dalmatinkou kompletně zrekonstruovali dvě kanceláře, v páté třídě 64. mateřské školy je opravená podlaha, v 50. mateřské škole vznikl nový chodníček a opravu má za sebou i ten stávající, který poškodil pád stromu během únorové vichřice Sabine.

"Všechny mateřinky navíc těsně před jejich znovuotevřením prošly dezinfekcí, došlo v nich k vyčištění kanalizace, instalatérským pracím a výměnám písku v pískovištích. I když nouzový stav kvůli pandemii koronaviru skončil, je dobře, že ředitelky školek ve čtvrtém obvodu neponechávají nic náhodě,“ uvádí starosta Tomáš Soukup (ANO).

Do 54. mateřské školy ve Staniční ulici, kam běžně dochází více než dvě stovky dětí v předškolním věku, jich nyní přijde jen polovina.

"Do tříd na jižní straně budov jsou nainstalované protisluneční fólie a nově jsme do objektu zavedli optickou síť. Koberce v hernách jsou vyčištěny, hračky, stavebnice, lehátka i prostory vydezinfikované. Dezinfekcí prošly i odpady v sociálních zařízeních a ve školní kuchyni. Pro jistotu jsme nakoupili také ionizační čističky vzduchu,“ upřesňuje ředitelka zdejší mateřinky Lenka Kocumová.

Polovinu dětí oproti běžnému stavu přivítají i v 57. školce. "V pondělí počítáme se šedesáti dětmi, otevíráme čtyři běžné třídy a jednu speciální. Ačkoliv naše učitelky byly s dětmi v kontaktu po celou dobu nouzového stavu, vedly je metodicky a pomáhaly rodičům, tak se na děti moc těšíme,“ uvádí ředitelka Alena Kucíková.

Velká investice letos čeká také 6. mateřskou školu v Republikánské ulici. Objekt, ve kterém sídlí, má totiž problémy s vlhkostí. Nezbytná rekonstrukce, která si vyžádá celkem 2,5 milionu korun, je dlouhodobě naplánována na dobu letních prázdnin.

FOTO: ÚMO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24