Školy zůstanou zavřené i bez nouzového stavu

12.02.2021 11:15

Poslanci neprodloužili nouzový stav, opatření ve školství však zůstanou stejná, školy budou ministerstvem zdravotnictví uzavřeny na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

DSC_0019

Ukončení nouzového stavu nebude mít vliv na dosavadní režim na školách. Opatření ve školství se od pondělí budou řídit podle zákona o ochraně veřejného zdraví. 

Zákon o ochraně veřejného zdraví (č. 258/2000 Sb.)
§ 69
Mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku
(1) Mimořádnými opatřeními při epidemii nebo nebezpečí jejího vzniku jsou
a) zákaz nebo omezení výroby, úpravy, úschovy, dopravy, dovozu, vývozu, prodeje a jiného nakládání s potravinami a dalšími výrobky, kterými může být šířeno infekční onemocnění, popřípadě příkaz k jejich zničení,
b) zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami, zejména omezení cestování z některých oblastí a omezení dopravy mezi některými oblastmi, zákaz nebo omezení slavností, divadelních a filmových představení, sportovních a jiných shromáždění a trhů, uzavření zdravotnických zařízení jednodenní nebo lůžkové péče, zařízení sociálních služeb, škol, školských zařízení, zotavovacích akcí, jakož i ubytovacích podniků a provozoven stravovacích služeb nebo omezení jejich provozu.

Šéf Asociace krajů Martin Kuba odsoudil konec nouzového stav a řekl, že „poslanci si vůbec neuvědomují, do jaké situace nás v krajích staví.“

Situace nakonec podle Blatného vyústí přes stavy nebezpečí vyhlášené krajskými hejtmany až ve vyhlášení nového nouzového stavu. Vyhlášení stavu nebezpečí v případě neprodloužení nouzového stavu už avizovali hejtmani Středočeského, Karlovarského, Pardubického, Libereckého a Olomouckého kraje a pražský primátor.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24