QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sladký život a historie cukrářů Plzeňska se představuje v muzeu v Plzni

08.02.2019 9:59

Život je sladký "Cukráři jedou, perníky vezou" je projekt, který je k vidění v Západočeském muzeu v Plzni. Jaká je historie cukrářů na Plzeňsku, kde byly vyhlášené cukrárny?

1) Arnošt Šanda (1)

Výstava Život je sladký „Cukráři jedou, perníky vezou“ je unikátní projekt národopisného oddělení Západočeského muzea a soukromého sběratele, cukráře a milovníka cukrářského řemesla Vladimíra Milta. V současné době se jedná o první výstavu, věnující se historii cukrářského řemesla v kraji.

Podkladem pro její zpracování se staly vzpomínky plzeňských cukrářů, hostů a zákazníků někdejších cukrářských provozů a dalších pamětníků. "Výstava tak návštěvníkům nabízí pohled na cukrářské řemeslo na Plzeňsku takříkajíc „zevnitř“, což dokládá rovněž profesní zaměření jejího autora. Díky dlouholeté sběratelské práci a znalosti prostředí se Vladimíru Miltovi podařilo shromáždit v ucelené podobě cenné doklady nejen z podnikových archivů, ale také z rodinných archivů či pozůstalostí, které doposud nebyly veřejně prezentovány," říká Romana Němečková ze Západočeského muzea v Plzni.

Výstava pojednává o historických okolnostech vzniku cukrářství jako samostatného řemesla, které se postupně vydělilo ze společného cechu perníkářů, kobližníků, koláčníků či mandoletářů. Nemalá pozornost je na výstavě věnována právě perníkářům, jejichž řemeslo do počátku 20. století téměř zaniklo a jejichž produkty byly postupně vytlačeny z trhu výrobky cukrářskými.

Významná část výstavy se věnuje cukrárnám v Plzni a na širším Plzeňsku. "K těm nejvýznamnějším patřila cukrárna Arnošťa Šandy, cukrárna Vicovský, či cukrárna Corso. Bez povšimnutí nezůstanou ani významné plzeňské výrobny, ke kterým se svého času řadil provoz v podniku Škoda – Gastro, či výrobny národního podniku Restaurace a jídelny (tzv. „Ráj)," pokračuje Romana Němečková. Návštěvníci budou moci shlédnout zařízení rekonstruované cukrářské dílny z 30. let 20. století a seznámí se mnohými dobovými cukrářskými recepty.

Výstava je k vidění v Západočeském muzeu v Plzni – Národopisném muzeu Plzeňska až do 5. května. Otevřeno je od úterý do neděle od 10.00 do 12.00 a od 12.30 do 18.00 hodin.

FOTO: Západočeské muzeum v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24