Slavnostní akce připomene den, kdy se otevřela česko-německá hranice

28.01.2020 11:19

Obyvatelé z obou stran hranice v Bavorské Rudě zavzpomínají na atmosféru před třiceti lety, kdy se na Železnorudsku otevřela hranice.

Železná Ruda zima foto QAP.cz

Akci nazvanou 30 let od svobodného setkání se sousedy pořádají spolky z Železnorudska v pondělí 3. února od 16 hodin cca 100 metrů  za hraničním nádražím před Schmuglerhütte v Bahnhofstrasse v Bavorské Rudě. Připraveno bude občerstvení, zahraje kapela Kůrovci a heligonkář.

"Slavnostní vzpomínkové setkání je připomínkou významného dne před třiceti lety, kdy na Železnorudsku padla železná opona a mohli jsme se svobodně setkávat s našimi sousedy v Bavorsku,“ uvádí bývalý železnorudský starosta Michal Šnebergr.

Před třiceti lety 3. února 1990 se otevřela hranice a lidé z obou stran dříve nepropustnou hranici mohli po mnoha letech opět svobodně projít. Tehdejší neopakovatelnou atmosféru tohoto dne jen dokresluje účast na tomto pomyslném lidském řetězu spojující lidi na obou stranách hranice. Podle odhadů se tehdy zúčastnilo přes šedesát tisíc lidí z obou stran hranice. Svobodně se setkali sousedé ze Železné a Bavorské Rudy.

Organizátory akce jsou Destinační spolek Železnorudska a Kulturní spolek Přes hranici.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24