QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Smutná zpráva ze zoologické zahrady v Plzni. Zemřel jeden z gepardích samců

29.07.2022 14:15

Zoologická a botanická zahrada města Plzně zveřejnila smutnou zprávu. Jeden z gepardích samců zemřel v úterý 26. července. Gepard byl dlouhodobě nemocný.

umřel gepard_Zoo Plzeň

„Se zármutkem musím oznámit, že 26. července jsme se rozloučili s jedním z našich gepardích samců. Menší ze samců trpěl nádorovým onemocněním měkkých tkání, které jsme u něj diagnostikovali v prosinci 2020,“ uvedla Lenka Václavová, ze zoologické zahrady.

Nádorové onemocnení se bohužel šířilo dál. „Bohužel při poslední kontrole bylo zjištěno, že nádor již zasahuje do kostí, chůze se stávala každým dnem obtížnější a na samci bylo vidět, že léčba přestala zabírat. Proto jsme přistoupili k řešení, o kterém jsme od první chvíle po diagnostice onemocnění věděli, že jednou nastane a to k euthanasii. I když jsme byli dlouho srozuměni se špatnou prognózou a bylo nám jasné, že k euthanasii bude muset jednou dojít, přesto pro nás pro nikoho nebylo snadné smířit se s tím, že naše možnosti byly vyčerpány,“ popisala Lenka Václavová.

„Náš gepard, kterému jsme říkali "Malej", přišel do Plzně v roce 2010 jako dvouletý z francouzské Zoo de la Palmyre. Prožili jsme tu s ním dvanáct krásných let a byl nám opravdu blízký. Všem nám bude chybět.“

Foto Lenka Václavová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24