Sněhové podmínky na Špičáku jsou mimořádné, lanovka se rozjede v pátek

17.01.2019 8:59     17.01.2019 14:39

Šumavský Špičák nabízí v současné době skvělé sněhové podmínky a před víkendem navíc přichází i s dobrou zprávou. Po několika dnech se opět rozjede lanovka.

5

Areál na šumavském Špičáku zažívá sice mimořádné sněhové podmínky, s sebou ovšem přinesly i poměrně velké komplikace. Stromy v nadmořské výšce nad 1000 metrů byly notně obalené sněhem a v důsledku to znamenalo přerušení provozu lanovky.

Ta se už ale v pátek ráno opět rozjede. "Teplota i nad 1000 metrů oscilovala kolem nuly, navíc se nám povedlo odstranit nejvíce prohnuté větve, takže po pěti dnech tvrdé práce našich lidí můžeme zítra lanovku otevřít lyžařům,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne ředitel areálu Vladimír Kasík.

"Pokud by se ale zase klimatické podmínky zhoršily, tzn. připadl by mokrý sníh, zvýšila se nárazová rychlost větru nebo přišel prudký mráz, museli bychom okamžitě situace přehodnotit. Byť by to pro lyžaře i pro nás nebylo populární, tak znovu provoz lanovky přerušit. Bezpečnost lidí ctíme především,“ dodal Kasík.

Že obavy špičáckého areálu nebyly plané ukázal pád stromu na lanovku ve středisku Buková hora na Orlickoústecku, odkud museli ve čtvrtek vyprošťovat uvízlé lyžaře.

Lanovka byla mimo provoz od 13. ledna. "Během 14 let, co je lanovka v provozu zatím u nás podobná situace, kdy by stromy byly obaleny tak dlouho těžkým sněhem a několik dní neustále hrozil jejich pád, nenastala,“ komentoval situaci Vladimír Kasík.

Ve středisku je nyní především řada školních lyžařských kurzů a ty využívaly všechny ostatní vleky v nadmořské výšce pod 1000 metrů. Především kotvu na Spodní Šanci, pomu na Lubáku, kde prozatím nepokračovala výstavba snowoparku a sloužil jako sjezdovka, pomu Zalomený a vleky pod hotelem Sirotek. V provozu je i pohyblivý koberec pro nejmenší lyžaře před chatou Blaženka.

V sobotu 19. ledna se měly konat závody ve slalomu, budou ale zrušeny, takže veřejnost bude lyžovat bez omezení.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24