QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Sněhu je málo. Rozloučení se starým rokem na sjezdovce Šance bude na botách

31.12.2019 8:31

Kvůli nedostatku sněhu dnes účastníci tradičního loučení se starým rokem zdolají nejprudší českou sjezdovku Šance na šumavském Špičáku pěšky. Naposledy se tak stalo v roce 2016.

špičák

Akce se tradičně odehrává na ryze přírodní sjezdovce Šance na šumavském Špičáku na Silvestra. Pořádá ji horská služba spolu s lyžařským areálem. Skupina vybraných zájemců s pochodněmi v rukou kvůli nedostatku sněhu po třech letec opět seběhne svah na botách, jako se to už v minulosti opakovaně stalo v letech 2006,  2015 a 2016.

"Noční zdolání nejprudší české sjezdovky Šance s pochodněmi v rukou se letos koná už po 45. Program začíná v 17 hodin pod dojezdem nejvíce strmého svahu, kde se sejdou lyžaři i další návštěvníci hor. Vždy se přijde podívat tisíc až dva tisíce lidí,“ sděluje za organizátory akce Karel Samec.  Samotná akce s pochodněmi začíná okolo 17,30 hodin. Připraveno je občerstvení, rozdělaný oheň, hudební produkce, večerem provází moderátor. Silvestrovský večer na špičácké sjezdovce pak jako vždy zakončí velký ohňostroj.         

Na trati jediné černé sjezdovky areálu Ski&Bike Špičák se akce v současné podobě koná od Silvestra roku 1972. Dvakrát byla kvůli nedostatku sněhu úplně zrušena. V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, se sešli účastníci sjezdovku poprvé na botách. Původ této tradice ale sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli vymezení tehdejšího hraničního pásma přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky. 

Na Špičáku se v současné době lyžuje jen v části areálu. "Lyžovat se zatím bude na naší hlavní liniové trati, což je horní úsek sjezdovky Slalomové (č.3) s přejezdem na „dvojku“ U Zalomeného (č.2), po níž se dojede až k nástupu na lanovku,“ uvedl  ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.  

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24