Sociální zařízení se snaží chránit klienty. Platí zde přísná opatření

31.03.2020 19:48

V Městském ústavu sociálních služeb v Plzni vymysleli speciální střih roušky, která má tři ochranné vrstvy. Vlastními silami si jich už ušili více než tisícovku.

11

Přísná režimová opatření přijala plzeňská sociální zařízení, aby ochránila své klienty a také zaměstnance před nákazou Covid-19. Už několik týdnů v nich platí zákazy návštěv, neprobíhají společné akce, minimalizuje se možnost potkávání personálu, mapují se rodinné situace zaměstnanců, zda nepřišli do kontaktu s nakaženou osobou, kompletně se dezinfikují prostory, stejně tak se dezinfikují například i nákupy pro klienty a připravují se možné krizové varianty.

Jedním ze zařízení, kde platí zmíněná opatření, je Městský ústav sociálních služeb. Zde navíc vymysleli speciální střih roušky s filtrem. Od dubna dále otevřou dětskou skupinu pro děti zaměstnanců. Ústav také nakoupil telefony s velkým displejem, aby umožnil klientům videohovory.

"Sami jsme vymysleli střih textilní roušky, kterou lze vybavit vloženým filtrem z geotextilie nebo filtrem typu Hepa třídy 13–14, která je velmi účinná proti virům. Naše roušky mají tedy tři ochranné vrstvy: textil – filtr – textil. Ušili jsme si vlastními silami takto přes tisíc roušek. Zaměstnanci městského ústavu obdrželi vitamínové přípravky, přípravky na posílení imunity, ovoce, krémy na ruce, které jsou alkoholovou desinfekcí namáhané a také tee tree oil, který má dlouhodobě desinfekční protivirové účinky. Tento olejíček kapeme na filtry, které vkládáme do roušek,“ přiblížil ředitel městského ústavu Vladimír Chuchler.

Městský ústav pro své zaměstnance otevírá od dubna provizorní dětskou skupinu Jitřenka. V pobytových zařízeních ústavu jsou od začátku března zakázané návštěvy, proto ústav zakoupil telefony s velkým displejem a umožnil tak klientům a jejich blízkým videohovory.

"Jsme v nepřetržitém kontaktu s městem, které je pro nás klíčovým partnerem. Hned v začátku epidemie jsme zavedli velmi přísná preventivní opatření, instalovali jsme dezinfekce na frekventovaná místa v zařízeních a vydezinfikovali jsme veškeré prostory. Naším heslem je: Jsme spolu, buďme spolu. Snažíme se neustále navzájem motivovat, pomáhat si, chápat jeden druhého a všichni společně jsme se semknuli. Své zaměstnance se snažím nepřetržitě podporovat a děkovat jim za jejich práci, jsou prostě skvělí,“ doplnil ředitel Vladimír Chuchler.

FOTO: plzen.eu, P. Jehlík

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24