QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Soutěže, závody i soustředění! Mladí hasiči z Černošína se činí - FOTKY!

06.11.2018 15:32

Kroužek mladých hasičů v Černošíně je řadu let oblíbeným a navštěvují jej děti všech věkových kategorií. S podporou vedoucích, rodičů i města jezdí na různé akce a soutěže.

has1
has1has2has3

V Černošíně  pracuje kroužek mladých hasičů, který vedou Anna Hreusová, Lenka Kodimová a Iveta Šnejdarová. Všechny tři ženy vedou letos dohromady 14 dětí, z toho je 8 dívek a 6 chlapců. V kroužku je i jeden předškoláček.

Malé hasiče nám více představila vedoucí  Iveta Šnejdarová. "Scházíme se pravidelně vždy v pondělí odpoledne, naše schůzky jsou podle počasí, buď v hasičské zbrojnici nebo na hřišti, v zimním období chodíme trénovat do tělocvičny zdejší základní školy. Nejvíce trénujeme požární útoky a disciplíny pro soutěž - Hra Plamen. Děti potřebují mít jak teoretické znalosti, tak i praktické dovednosti.
Musí znát topografické značky, technické prostředky, použití hasících prostředků, azimut, zdravovědu. Z dovedností jsou to střelba ze vzduchovky, ručkování po laně, vázání uzlů,"
vysvětluje Iveta Šnejdarová.

Pravidelnou akcí, které se mladí účastní, je právě soutěž Plamen, která má dvě části a a koná se vždy na jaře a na podzim. "Na jarní část děti trénují požární útok, požární útok CTIF, což není klasický požární útok - zde děti rozhazují a spojují hadice, přeskakují vodní příkop, probíhají tunelem, stříkají vodu z džberovky - ruční stříkačka, vážou uzle a rozpoznávají technické prostředky. Pak je zde štafeta , děti musí přelézt žebřík, běžet přes kladinu, přeskočit břevno, přenést hasící přístroj, rozhazovat a připojovat hadice s proudnicí - každou část štafety plní jedno dítě. V podzimní části děti mají dvě disciplíny požární útok dvojic a závod všestrannosti, který se běží v lese nebo parku, zde mají stanoviště s disciplínami - střelba, zdravověda, vázání uzlů, technické prostředky, azimut, topografické značky a ručkování po laně. Během roku jezdíme již na zmíněné soutěže Plamen a Tachovskou ligu, kde se soutěží v požárním útoku. V letošním roce jsme byli s dětmi na obou kolech Plamene a na dalších osmi soutěžích Tachovské ligy. Dvě letní soutěže jsme vynechali, protože se nám nepodařilo dát dohromady družstvo vzhledem k tomu, že děti byly na prázdninách. Neúčast na soutěžích ovlivňuje i celkový výsledek v soutěži," říká Šnejdarová.

Nejlepší umístění děti měly v Plané v požárním útoku, kde skončily na 6. místě. Nejlepší čas požárního útoku se jim povedl v Brodu nad Tichou, ale tam to stačilo na 7. místo. Poslední soutěž v letošní sezóně byla ve Stříbře, šlo o podzimní část Plamene. Zde závodilo v kategorii starších dětí celkem 19 družstev. "Nám soutěžila dvě družstva. Po požárním útoku byly děti na 4. místě. Avšak závod všestrannosti hodně zamíchal s pořadím a nakonec první družstvo se umístilo na 12. místě a druhé na 17. místě. I přesto děti splnily naše očekávání, u teoretických znalostí neměly jediný trestný bod. Trestné body nasbíraly hlavně na střelbě a ručkování na laně. Starší kategorie je od 11-ti letých dětí a nám v této kategorii soutěží i 6-ti leté a 8-leté děti. Protože, pokud tyto děti malé děti doplním jedním starším, musejí již závodit mezi staršími. Ale snad se nám podaří udržet nováčky, abychom měli dostatek dětí i pro mladší kategorii. Tak by naše děti mohly soutěžit s rovnocennými soupeři," vysvětluje pravidla soutěží vedoucí Šnejdarová.

Malí hasiči jezdí také na soustředění, například minulý měsíc byly děti v kempu ve Františkových Lázních. Zde nejenom trénovaly na soutěže, ale také si užily volnočasových aktivit.  "Největší podporou je pro nás město Černošín, které nás podporuje finančně a máme možnost trénovat na tartanovém hřišti, kde nám také pořídili garáž na vybavení, aby jej děti nemusely s naší pomocí při každém tréninku přenášet z hasičárny na hřiště. Podporou jsou pro nás také rodiče dětí a členové SDH, bez kterých by to samozřejmě také nešlo, moc všem děkujeme," posílají dík vedoucí kroužku.

Martina Sihelská
Foto: archiv Šnejdarová

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24