Spalničky se šíří dál. FN Plzeň začala testovat zdravotnický personál na protilátky

27.03.2019 9:26

Fakultní nemocnice Plzeň začala testovat zdravotnický personál na protilátky proti spalničkám. V případě špatných výsledků dojde na hromadné očkování.

IMG_1241

Fakultní nemocnice v Plzni začala v březnu kvůli šíření spalniček testovat svůj zdravotnický personál na protilátky proti nákaze. Chce tak předejít plošnému uzavírání oddělení.

"Na základě nepříznivé epidemiologické situace ve výskytu spalniček v České republice byla ve Fakultní nemocnici Plzeň přijata speciálních opatření, která zabrání neplánovanému uzavírání oddělení. Aby byla zabezpečena dostatečná proočkovanost proti spalničkám u vybraných zdravotnických pracovníků," informovala FN Plzeň.

Testování a případné očkování bude probíhat v několika etapách až zhruba do poloviny května. Výjimkou je Klinika infekčních nemocí a cestovní medicíny a Dermatovenerologická klinika, kde jsou zaměstnanci naočkovaní.

Opatření se týká také nově nastupujících pracovníků. "Všichni se podrobí vyšetření protilátek při vstupní prohlídce na Klinice pracovního lékařství. Vyšetření protilátek financují zdravotní pojišťovny a očkování je hrazeno ze zdrojů FN Plzeň," upozorńuje FN Plzeň.

Podle aktuálních čísel Státního zdravotního ústavu už letos onemocnělo spalničkami skoro tři sta lidí. V Plzeňském kraji jde o 29 potvrzených případů. Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček je 7 až 21 dní. Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. Čtvrtý až pátý den se objevuje červená vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24