QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stánkaři jsou zdrceni, pořadatel Adventních trhů přijde o miliony

26.11.2021 11:29

Neuvěřitelné množství neprodaného zboží, velké dluhy nebo litry svařáku vylité do kanálu. Uzavření vánočních trhů, které stánkaře živí několik měsíců, je pro ně likvidační. Prodejci neví, jak přečkají zimu.

adventni trhy 26_11 foto Milan Svoboda_2

Od pátku 26. listopadu od 18:00 dochází kvůli náhlým vládním nařízení k uzavření vánočních trhů po celém Česku. Týká se to i Adventních trhů na plzeňském náměstí Republiky. Stánkaři jsou zdrceni a obávají se blížící se zimy.

„Uzavření vánočních trhů je pro nás ztráta v řádu milionů, protože je to celoroční práce. Pracovalo na tom několik desítek lidí. Je v tom zahrnuta technika, pojistky proti úrazu, pojistky aut, silniční daně a mnoho dalšího. Všechno se to ze dne na den prakticky zlikvidovalo," vypočítává ztráty jeden z pořadatelů plzeňských Adventních trhů Emil Procházka.

Na letošních trzích mělo premiéru obří vyhlídkové kolo. "Do velkého kola jsme dali milionové investice. Stánkaři věřili vládě, která celou dobu tvrdila, že lockdown nebude, že advent proběhne v pořádku. Tohle je strašná rána pod pás. Absurdní je, že to utnuli tam, kde je nejmenší riziko. Trhy jsou na otevřeném prostranství a lidi jsou na čerstvém vzduchu. Teď se všichni naženou do obchodních center a nedává to absolutně smysl,“ řekl QAPu dále Emil Procházka s tím, že se domlouvají s právníky na hromadné žalobě.

Pro stánkaře je uzavření vánočních trhů likvidační, spousta z nich spadne do velkých dluhů.

„Je to pro mě nevyčíslitelná ztráta. Mám možná výhodu v tom, že se mi zboží nezkazí, ale budu i tak několik měsíců bez peněz. Nemám z čeho platit nájem, jídlo, složenky. Nevím, jak to mám řešit. Jsem zoufalý a budu si muset půjčit,“ sděluje v rozpacích jeden z řemeslníků.

„Jestli trhy opravdu zavřou a už je neotevřou, tak je to pro nás likvidační. Nás vánoční trhy živí. Máme v tom momentálně všechny peníze. Věci, které jsem tu neprodala, můžu ještě zkusit prodat přes internet. Většina zboží ale půjde do koše,“ uvedla prodejkyně z Knoflíčkářství u Trle.

FOTO VÁNOČNÍ mILAN jANOCH

Ne všichni stánkaři mají štěstí v neštěstí, a mohou své neprodané zboží uskladnit doma. Pokud jde o stánky s jídlem, prodejci o vše přijdou.

„Člověk, který v tomhle nepodniká nebo nepracuje, si nedokáže představit, co pro nás obnáší zrušit to všechno ze dne na den. Pro nás je to neskutečné. My se na to připravujeme třeba půl roku dopředu, máme objednané kamiony se zbožím a tak dále. Jídlo musíme vyhodit a pití můžeme vylít do kanálu. Vůbec nevím, jak přežijeme zimu. Spoléhali jsme, že zboží prodáme tady, z výdělku potom žijeme. Už minulý rok jsme si museli nějak poradit a i letos trhy zavřeli,“ říká stánkařka s prodejem jídla.

Vánoce jsou pro většinu stánkařů výdělek, ze kterého žijí až do Velikonoc.

„Nevím, jestli si vláda uvědomuje, kolik do trhů investujeme. My jsme očekávali, podle toho jak se vláda chovala, že k uzavření nedojde. Je to pro nás likvidační, já si musím půjčit od rodiny a blízkých, abych následující měsíce přežila,“ uvedla se slzami v očích další ze stánkařek na plzeňském náměstí Republiky.

Prodejci se shodují i na tom, jak nelogická opatření vláda schvaluje. Obchodní centra, uzavřené prostory nebo trhy, které nejsou vánoční, zatím běží dále. Venkovní trhy na velkém prostranství podle nich nepředstavují takové riziko.

„Vláda stále nesmyslně uzavírá spoustu trhů, zatím co jsou obchodní centra a mnohem rizikovější prostory stále otevřené. Kvůli tomu krachuje spoustu řemeslníků kolem mě, který si řemeslo předávají z generace na generaci, a teď i já,“ sděluje jedna z řemeslnic.

Spoustu stánkařů prodává také jen sezonní zboží.

„Já na věncích a výrobcích pracuji měsíce dopředu před Vánocemi a hlavně mám sezónní zboží, takže ho později nebudu mít kde prodat. Jedině ho mohu zkusit prodat přes internet, nebo nás napadlo oslovit Olympii, protože tam trhy také mají a nejsou vánoční. Zítra jdeme prodávat na farmářský trh, jenže to je jedno dopoledne, nedá se to vůbec srovnat,“ říká výrobkyně vánočních dekorací.

 

foto: Adventní trhy 26. 11. 2021 Milan Svoboda, foto Adventní trhy startují Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24