Starosta Doubravky Tomáš Soukup (ANO): Naše akce jsou úspěšné díky lidem

11.05.2022 11:19     12.05.2022 8:00

Plzeňská Doubravka realizuje přání občanů. Jaká se již podařilo zrealizovat? Jaké se chystají akce a jak se staví radnice k demolici skleněného pekla? Čtěte rozhovor se starostou Doubravky Tomášem Soukupem.

Tomáš Soukup, starosta MO Plzeň 4 Tomáš Soukup, starosta MO Plzeň 4
Tomáš Soukup, starosta MO Plzeň 4Starosta Doubravky Tomáš Soukup předl klíč MasopusťákoviBudoucí podoba ChlumuLavičky pod ChlumemStarosta Doubravky Tomáš Soukup, pietní akt na počest doubraveckých pilotů RAF

Pane starosto, Čtyřka je vyhlášená zapojením občanů do dění v obvodu. Vaší vlajkovou lodí je participativní rozpočet, ve kterém lidé mohou navrhovat, co chtějí v obvodu postavit. Podařilo se vám už něco na přání občanů zrealizovat?

První projekt, který jsme na přání lidí zrealizovali, byla alej pod Chlumem, která teď na jaře krásně rozkvetla. Letos jsme kolem ní na přání našich občanů umístili několik laviček. Na podzim ve Špitálském lese otevřeme psí loučku a pracujeme i na realizaci dalších přání, ať už se jedná o pumptrack nebo workoutové hřiště. Věřím, že se nám je podaří otevřít co nejdříve.

Jak je to s dalšími investicemi? Co všechno na doubravecké radnici chystáte?

Právě teď stavíme nové parkoviště U Pražské dráhy, dál pokračujeme v úpravě kontejnerových míst, také letos bude probíhat modernizace v našich školkách, začíná stavba cyklostezky Na Drážkách a jsme také blízko rozšíření Lobezských tůní, těch akcí je ale mnohem více.  

Na spadnutí je i rekonstrukce Červenohrádecké ulice, je to tak?

Je to tak. Úsilí nás samozřejmě stojí také investiční akce, které nefinancujeme, ale za které jsme dlouho bojovali. Mám radost, že se letos konečně rozjede rekonstrukce Červenohrádecké ulice a že konečně bude červenohrádeckým splacen dluh z minulosti.

Nemohli jsme si nevšimnout řady vizualizací, které čtvrtý městský obvod v posledních dvou letech zveřejnil. Můžete nám přiblížit, co všechno do budoucna chystáte?

Moc rád. Vedle aktuálních investic se snažíme myslet na budoucnost a budoucí generace. Chceme zachovat odkaz Chlumu, na jehož vrcholu chceme postavit kulturní sál s restaurací, letos chceme občanům představit studii budoucí podoby Masarykovy třídy, jejíž vzhled mohli ovlivnit i naši občané zasíláním připomínek, které jsme do studie zapracovali.

Budoucí podoba Chlumu

Doubravka je vyhlášená i kulturními akcemi. Čím si to vysvětlujete?

Akce jsou úspěšné díky lidem, kteří na ně chodí. Myslím si, že Čtyřka je prostě jiná. Lidé tu drží více při sobě, což je s ohledem na velikost našeho obvodu unikum. Těší mě, že jsme se za poslední roky posunuli. Na začátku jsme museli stánkaře lákat, aby k nám jejich občerstvení přivezli, nyní nám sami volají a mají o naše akce zájem. Díky tomu můžeme akce dál zlepšovat.

Letos jste nově pořádali masopust a Tradiční Velikonoce, nyní lákáte na koncerty…

Masopustem a Velikonocemi navazujeme na tradice, „Rockem“ na Čtyřce naopak míříme na mladší generace, vůči kterým jsme v kulturní oblasti pociťovali jistý dluh. V souvislosti s tím bych chtěl v pátek 13. května pozvat všechny na Chlum, kde od 18 hodin zahrají X Cover, BlueGate a COP. Lidem ukážeme budoucí podobu Chlumu a opečeme si špekáčky. (úsměv)

Poslední otázka. Jak vnímáte dohodu města s investory na demolici skleněného pekla – Carimexu?

Je to další dobrá zpráva pro náš obvod. Pevně věřím, že město si ohlídá všechny náležitosti, a že se prostor v dolní části Rokycanské a jedna ze vstupních bran na Čtyřku promění co nejdříve. V budoucnu má proběhnout i demolice domu na Jateční. Pevně věřím, že proměny těchto míst zvýší bezpečnost v našem obvodu.

Foto: Archiv Tomáš Soukup, MO Plzeň 4

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24