QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Startuje první Annfestival. Vyvrcholí setkáním nositelek jména Anna

12.07.2019 18:00

Šumavský Annín oslaví letos poprvé své jmeniny, které připadají na 26. července. Oslavy odstartovaly už v těchto dnech a potrvají až do konce srpna. Jejich součástí bude i pokus o rekord.

kamen_na_svatou_Annu_-_foto_Jana_Kadlecová

První akce Annfestivalu je v plném proudu. Od tohoto týdne tvoří sochař Bartoloměj Štěrba u kostela na Mouřenci nad Annínem z pískovcového kvádru svatou Annu. "Lidé můžou zhruba dva týdny sledovat denně sochaře při práci. Uvidí zrození svaté Anny, která bude zdobit stejnojmennou kapli nad annínskou sklárnou,“ sděluje iniciátor oslav ze spolku Přátelé Mouřence Lukáš Milota.

Další akcí bude noční koncert v kapli svaté Anny, která je zároveň i hrobkou místní sklářské rodiny. Při prvním Annínském nokturnu v pondělí 15. července od 21.30 hodin zazní jen při svitu svíček irské a skotské skladby v podání hráče na keltskou harfu Seana Barryho, který už řadu let doprovází při koncertech například Lenku Filipovou.

Kaple bude v létě přístupná i během komentovaných prohlídek. Ta nejbližší se uskuteční také  v pondělí 15. července od 21 hodin před nočním koncertem.

Annfestival vyvrcholí během  sklářské anenské pouti Největším setkáním Ann v Anníně. "Zveme všechny Aničky do jejich vesnice. Po dohodě s agenturou Dobrý den Pelhřimov ustavíme v sobotu 27. července český rekord v počtu Ann na jednom místě. Ženy a dívky budeme počítat přesně ve 14.30 hodin. Dostanou i malý dárek. Poté nejen Annám zazpívá a zahraje Michal Šindlelář. Těšit se můžeme i na písně jeho tatínka „dědka“ z Katapultu,“ dodává Lukáš Milota.

Během pouti sochař Bartoloměj Štěrba předá Annínským novou sochu svaté Anny. Kněz ji požehná v neděli 28. července po 11. hodině.

Annín dostal v 19. století jméno Annathal (anenské údolí) podle Anny ze sklářské rodiny Müller. Ta založila a desítky let vlastnila zdejší sklárnu. Počeštěnou variantu Annín používá vesnička na břehu Otavy dodnes.

FOTO: Jana Kadlecová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24