Štědrý den je plný pověr, zvyků a tradic! Na co si dát pozor?

24.12.2018 8:14

Štědrý den je jedním ze svátků, který s sebou nese celou řadu nejrůznějších pověr i zvyků. Víte, jak si zajistit blahobyt nebo štěstí?

FOTO_QAP-CZ (1)

Vánoce patří k nejkrásnějším svátkům roku. Konkrétně Štědrý den je pak hlavně z pohledu dětí nejočekávanějším dnem, od pradávna se ale právě tento svátek pojí také s řadou pověr a zvyků... 

Už samotná štědrovečerní večeře s sebou nese hned několik pověr a existuje řada záležitostí, kterými se údajně dá naprosto "stoprocentně" zajistit například bohatství, sílu a zdraví. I když by to nejspíš dnes vypadalo při nejmenším trochu podivně, sekera pod štědrovečerním stolem byla zárukou slibné budoucnosti. Kdo si totiž bosou nohou stoupl na sekeru pod stolem, měl být celý příští rok bez nemocí a bolestí nohou. Dodnes je poměrně hodně rozšířená pověra ohledně šupin z kapra. Kdo nosí u sebe tři šupiny ze štědrovečerního kapra, neměl by mít potíže s penězi. Bohatství ale přivolávají podle tradic také pokrmy z čočky nebo jáhel. Peníze se drží také toho, kdo si pod talíř dá drobnou minci.

Pokud si chcete zajistit štěstí, měli byste u večeře sníst kousek okoralého chleba. Česnek a med pak podle tradice měly dodávat sílu. Ovšem rozlije - li se při štědrovečerní večeři víno, znamená to do roka křtiny.

Zvyky na Štědrý den...

Nejspíš jedním z nejrozšířenějších zvyků, které vydržely dodnes, je krájení jablka. Tím se určovalo hlavně zdraví. Pokud se po rozkrojení jablka objeví hvězdička, znamenalo to zdraví. Naopak křížek nevěstil nic dobrého.

Házení střevícem si nenechala ujít na Štědrý den žádná svobodná dívka. Ta, která chtěla zjistit, jestli se do roka vdá, postavila se zády ke dveřím a přes rameno hodila střevíc. Pokud ukazovala špička ke dveřím, do roka se děvče vdalo. Pokud ne, zůstalo svobodné.

Pokud se chcete vyhnout smůle, rozhodně byste na Štědrý den neměli plést nebo šít a už vůbec ne prát. Kdysi se tradovalo i to, že na Štědrý den se nesmí čistit chlévy, jinak by dobytek kulhal. Na Štědrý den se zároveň nemá psát milostné psaní, to by totiž znamenalo rozchod.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24