QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice má nové moderní vybavení. Rentgen pomůže při operacích

21.03.2019 9:02

Nemocnice ve Stodu je zase o něco modernější. S využitím dotace pořídila nemocnice přístroj za půl druhého milionu. Jedná se o pojízdný rentgen, který využijí lékaři přímo na operačních sálech.

photo-pg-839-550--

Stodská nemocnice má nový mobilní rentgenový přístroj, který slouží při chirurgických a traumatologických operacích. Přístroj vyšel na 1,5 milionu korun a byl pořízen s využitím dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na zlepšení návazné péče. 

Takzvané C-rameno je od německého výrobce Ziehm Imaging GmbH. Patří do kategorie pojízdných rentgenových přístrojů. "Jedná se o moderní zobrazovací systém, který má pro pacienta i pro lékaře mnoho výhod. Například snímá s menší dávkou RTG záření a výrazně usnadňuje práci operatérům, neboť zobrazuje snímky v reálném čase přímo během operace," vysvětluje ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar.   

Je mobilní, a manipulace s ním je proto mnohem jednodušší. V nemocnici bude sloužit zejména pro RTG zobrazení během operačních výkonů. "Nová technologie poskytne chirurgům službu s vysokou zobrazovací hodnotou nutnou pro provádění těch nejpřesnějších operačních postupů. Největší uplatnění bude mít přístroj zejména v oblasti úrazové chirurgie. Jednou z nezbytných podmínek operačního úspěchu je provedení přesných RTG snímků během operace. Snímky umožní přesné napravení polohy kostních úlomků a jejich stabilizaci osteosyntetickými materiály. Jako další významný benefit vidím akcent na bezpečnost provozu. Nový přístroj je konstruován s důrazem na ochranu před ionizujícím zářením během operace a to u operovaného pacienta i u přítomného zdravotnického personálu," doplňuje náměstek pro zdravotní péči Stodské nemocnice Jiří Šedivý.

FOTO: Stodská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24