QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice otevírá nové chirurgické ambulance

27.05.2020 14:25

Nemocnice zprovoznila novou ordinaci pro pacienty s onemocněním střev a poradnu pro chronické a nehojící se rány. Po pauze zde začala fungovat poradna pro onemocnění prsu.

Stodská nemocnice

Ambulance vznikly už dříve, ale kvůli omezením v důsledku proběhlé pandemie zahajují  provoz až v tomto týdnu. Všechny tři ordinace vedou lékaři s dlouhodobou praxí ve fakultní nemocnici v Plzni.

Koloproktologická poradna se zabývá diagnostikou a následnou léčbou onemocnění střev a konečníku. "Povede ji David Šmíd. Pacienty bude i sám operovat a to ve velmi krátkých objednacích termínech,“ sděluje mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Protože významná část pacientů jsou takzvaní stomici, tedy pacienti s umělým vyústěním tenkého nebo tlustého střeva, budou součástí péče poradny i služby stomické sestry. „Pomůže při nácviku šetrné a bezpečné manipulace se stomickými pomůckami, obeznámí pacienta a jeho rodinu s informacemi ohledně stravování a s možnými zdravotními komplikacemi," vysvětluje vrchní sestra chirurgického oddělení Petra Jílková s tím, že stomasestra má i přehled o úhradě stomických pomůcek zdravotní pojišťovnou. 

David Šmíd povede i poradnu pro chronické a nehojící se rány. "Jedná se třeba o operační rány, rány po úrazech, opařeniny nebo popáleniny, které se komplikovaně hojí, například kvůli infekci. Dále v této poradně léčíme kožní defekty, které vznikly v důsledku jiného onemocnění a také třeba dekubity,“ doplňuje.

FOTO: Stodská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24