QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stodská nemocnice se pyšní novou vodoléčbou. Opravy oddělení pokračují

23.04.2019 12:58

Stodská nemocnice má novou vodoléčbu. Skončila první etapa úplné rekonstrukce rehabilitace. Celá rekonstrukce oddělení vyjde na 30 milionů a hotová bude v druhé polovině roku.

photo-pg-920-1800-

Ve Stodské nemocnici skončila první etapa postupné úplné rekonstrukce rehabilitačního oddělení. Zahrnovala kompletní přestavbu vodoléčby, která se přesunula do nových prostor, kam byly instalovány zcela nové vany a vířivky.

První pacienti se do nich ponořili v polovině dubna. Rekonstrukce celého oddělení, včetně přístrojů, vyjde až na 30 milionů korun a skončí v druhé polovině roku. 

„Abychom nemuseli péči omezovat a abychom mohli do budoucna uspokojit rostoucí poptávku po rehabilitační péči, vznikla nová vodoléčba přestavbou sousedních prostor vedle rehabilitačního oddělení. Stavební práce, které hradil kraj, vyšly na dva miliony korun a vany na 1,5 milionu. Významnou část z ceny přístrojů pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na zlepšení návazné péče,“ uvedl ředitel nemocnice Alan Sutnar.

Vodoléčba nově disponuje jednou celotělovou vanou, dvěma končetinovými vířivkami na ruce, dvěma na nohy a jednou sedací vířivkou. Pacientům přinesou větší pohodlí a efektivnější léčbu. Personál ocení snadnější ovládání. A v neposlední řadě se zvýší kapacita vodoléčby.

„Nahrazují původní vany, které už dosluhovaly, byly občas poruchové a údržba byla stále náročnější. Nové vany mají navíc lepší ergonomický tvar, jsou pohodlnější a lze na nich snáze regulovat směr proudu a plynuleji i tlak vody a to i rozdílně v jednotlivých tryskách. Díky tomu lze léčbu lépe zacílit na postižené oblasti a je tak šetrnější a efektivnější,“ říká primářka rehabilitačního oddělení Stodské nemocnice Ludmila Wabneggerová s tím, že i samotný prostor je větší a mohly tak přibýt dvě vířivky.

I v další etapě se rehabilitační oddělení dočká nových prostor. Vedle ambulantního traktu vznikne přístavba s novými ordinacemi. Ve spodním patře budou dvě nové rehabilitační ambulance a nad nimi ordinace interních oborů. Dosud měla rehabilitace pouze jednu ordinaci a to v jiné části budovy. „Cílem je opět zlepšit péči, výrazně zkrátit čekaní pacientů na vyšetření i následnou rehabilitační léčbu,“ vysvětluje ředitel Alan Sutnar s tím, že stavební část vyjde přibližně na 20 milionů korun.

Společně s přístavbou se začnou postupně upravovat i současně využívané prostory rehabilitace. Důraz bude kladen na větší soukromí pacientů a obnovu přístrojového vybavení. „Namísto větších tělocvičen pro léčebnou tělesnou výchovu a cvičební terapie vzniknou čtyři menší a upravovat se budou i prostory pro fyzikální terapii, jako je elektroléčba, ultrazvuk, magnetoterapie nebo další druhy mechanoterapie. Také na těchto pracovištích už postupně používáme nové vybavení a přístroje,“ doplňuje primářka Ludmila Wabneggerová. Stály zhruba pět milionů korun a i na ně byla využita dotace IROP na zlepšení návazné péče.

Vedle rehabilitace přímo ve Stodu se v uplynulých dnech dočkalo novinek i pracoviště v Chlumčanech, které rovněž spadá pod rehabilitační oddělení nemocnice. I zde se obnovilo přístrojové vybavení.

FOTO: Stodská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24