Stromy září po celém regionu, v Plzni je letos 15 metrů vysoká jedle - FOTKY

29.11.2020 20:30     29.11.2020 21:14

29. listopadu se po 17. hodině rozzářil vánoční strom  v Plzni. Stejně tak tomu bylo na první adventní neděli i v dalších městech v regionu, například v Přešticích, Nepomuku, Klatovech...

vánoční strom v Plzni vánoční strom v Plzni
Vánoční strom PlzeňVánoční strom rozsvícení KlatovyVánoční strom PřešiceDomažlice instalace vánočního stromuDomažlice instalace vánočního stromuPřešticevánoční strom plzen foto Milan Svobodavánoční strom Plzeňvánoční výzdoba Plzen foto Milan Svobodavánoční strom Plzeňvánoční strom v PlzniKonstantinovy LázněKonstantinovy LázněVánoční PlzeňVánoční Plzeňvánoční PlzeňVánoční PlzeňVánoční strom NepomukVánoční strom Nepomuk

Na plzeňském náměstí Republiky září 15 metrů vysoká jedle. Letošní vánoční strom městu darovali majitelé z Kařezu na Rokycansku. Strom rozsvítili primátor města Plzně společně s biskupem plzeňským Tomášem Holubem. Letos se ale akce kvůli nepříznivé epidemické situaci nemohla zúčastnit veřejnost. I přesto ale na náměstí někteří lidé zavítali, stejně tak tomu bylo i v Přešticích nebo Klatovech.

„Rozsvícení vánočního stromu patří k naší plzeňské tradici, která nám otevírá adventní čas. Bohužel letos nám situace neumožní se potkat na plzeňském náměstí. I přes to se nemůžeme o vánoční strom a jeho rozsvícení ochudit. Máme za sebou měsíce první a druhé vlny koronaviru, který nás přivádí do obtížných situací. O to důležitější je, abychom se v této době zastavili a uvědomili si, že se blíží krásné týdny strávené s našimi blízkými,“ řekl v úvodu svého vánočního slova primátor Martin Baxa.

Vánoční jedli zdobí loni pořízená výzdoba, která je obohacena novými prvky s motivem sněhové vločky. Vánoční strom vybíralo město letos zhruba z deseti nabídek. Loni vybralo smrk ztepilý, předloni douglasku tisolistou.

Kromě vánočního stromu zdobí centrum města tradičně i prvky vánočního osvětlení. Počet ulic a lokalit je zhruba stejný jako vloni. Jedná se především o ulice přiléhající k náměstí Republiky, dále Klatovskou třídu, Americkou ulici, Smetanovy sady, Pražskou ulici, Chodské náměstí, sady Pětatřicátníků a další. Letos se vrátily v nové podobě oblíbené vánoční prvky na stromy do sadů Pětatřicátníků. Mnoho dalších prvků vánoční výzdoby připravily rovněž jednotlivé městské obvody z vlastních rozpočtů.

Vánoční stromy a vánoční výzdoba už zdobí většinu měst v Plzeňském kraji...

Vánoční stromy se v neděli v podvečer rozzářily i v Přešticích nebo Klatovech. Také tady nebylo rozsvícení určeno pro veřejnost, přesto na rozsvícení lidé zavítali.

Vánoční strom Přešice

V Domažlicích mají letos vánoční strom, který byl vybrán už před třemi lety. Z pěti kandidátů na letošní vánoční strom pro domažlické náměstí byl vybrán smrk ztepilý rostoucí pod Čerchovem. "Mimochodem byl vytipován už před třemi roky. Ostatní kandidáti zůstávají v záloze na příští léta," uvedl místostarosta Stanislav Antoš.

Náměstí ve Stříbře zdobí 14 metrů vysoký smrk, který pochází pochází z Gagarinovy ulice. Rostl nedaleko budovy stacionáře. Vánoční atmosféru už mají i v jediných lázních v Plzeňském kraji. Konstantinovy Lázně mají rozsvícený vánoční strom také od tohoto víkendu.

Také v Nepomuku na jižním Plzeňsku září vánoční strom. Ten je ale letos speciální, městu ho totiž darovali policisté.

"Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje disponuje po celém kraji několika provozními areály. V jednom z nich, poblíž Nepomuku, rostl krásný smrk ztepilý. Strom však bránil v možnosti využívání některého prostoru a bylo nutné najít řešení. Shodou okolností v ten samý čas město Nepomuk shánělo vhodný vánoční strom na náměstí, a tak se domluvilo vedení ředitelství s představiteli města na převzetí stromu. Pracovníci úřadu jej převezli a nyní již smrk zdobí nepomucké náměstí. Dnes na první adventní neděli se poprvé rozzářil a je opravdu krásný," uvedla mluvčí policie Martina Korandová.

 

foto: plzen.eu, Klatovy fcb, Milan Janoch, Milan Svoboda, fcb Konstantinovy Lázně, PČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24