QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studánka pod Zelenou Horou září novotou! Dočkala se rekonstrukce - FOTKY

10.02.2019 15:41

V loňském roce proběhlo hlasování o opravu některé z českých studánek. Lidé svými hlasy rozhodli o vítězství studánky u Nepomuku, která se své rekonstrukce dočkala.

studánka 1
studánka 1studánkastudánka 2studánka 3studánka 4studánka 5

Odborníci z Českého svazu ochránců přírody v loňském roce vybrali do anketního hlasování o opravu tři studánky ze sedmi krajů, včetně Plzeňského kraje. A právě studánka na jižním Plzeňsku, studánka pod Zelenou Horou, vyhrála a slíbené obnovy se dočkala.

Vítězná studánka pod Zelenou Horou leží nedaleko Nepomuku a zámku Zelená Hora. Studánky už dnes neslouží primárně jako zdroj pitné vody, stále ale zůstávají důležitou součástí přírody a oblíbeným prvkem v české krajině.

„Spousta studánek v České republice, kterých je možná kolem deseti tisíc, zaniklo nebo zchátralo. Naštěstí v posledních desítkách let se to otáčí a lidé si začínají vzpomínat na své předky a začínají objevovat staré studánky z vyprávění pamětníků a ze starých zápisů, a obnovují je. V tom našem projektu se my snažíme pomoci obnovovat staré studánky,“ uvedl ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Studánka je nyní zastřešená, aby se pramen neznečišťoval. U studánky je také postavená lavička na případný odpočinek.

FOTO: Pavel Motejzík

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24