V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Svátek svatého Martina je za dveřmi! Bez pečené husy se zelím se to neobejde

svatomartinská husa
10. 11. 2018 10:36

Svatomartinská husa se zelím a knedlíky je klasika a na svátečním stole nesmí chybět. Vyzkoušejte tip foodblogerky! Červené zelí s brusinkami podlévané vínem je luxusní zážitek...

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:

1kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100 ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2 PL cukru
sůl

Postup přípravy receptu:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300°ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

MK
sdílet na facebook

Velké klání o mistra výčepního v Plzni! Titul Master Bartender putuje do Prahy

Zprávy Plzeň
 čtení
16. 8. 2019 7:58

Plzeňský Prazdroj ovládlo opět velké klání Pilsner Urquell Master Bartender. Nejlepším výčepním plzeňského piva za rok 2019 se stal Simon Balonek.

 

Z Plzně vyrazí na slavnosti piva tradiční Plzeňský Chodovar Expres

Zprávy kraj
 čtení
16. 8. 2019 7:01

Chodová Planá bude o nadcházejícím víkendu patřit tradičním pivním slavnostem. České dráhy opět vypraví speciální expres. Stavět bude napříč krajem! Přinášíme podrobnosti!

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Den s lázněmi Bad Birnbach v Plzni. Vyhrajte wellness pobyt

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Přehled dnešních akcí

  Sportmanie

-     Plzeň

Program zde.