V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Svátek svatého Martina je za dveřmi! Bez pečené husy se zelím se to neobejde

svatomartinská husa
10. 11. 2018 10:36

Svatomartinská husa se zelím a knedlíky je klasika a na svátečním stole nesmí chybět. Vyzkoušejte tip foodblogerky! Červené zelí s brusinkami podlévané vínem je luxusní zážitek...

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:

1kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100 ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2 PL cukru
sůl

Postup přípravy receptu:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300°ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

MK
sdílet na facebook

Tradiční menu jinak! Velikonoční plněná sekaná hodně překvapí

Lifestyle
 čtení
20. 4. 2019 11:06

K Velikonocům jasně patří nádivka a vajíčka. Nechcete ale zkusit něco nového? Velikonoční sekaná s nádivkou a vejci je parádní záležitost. S tipem od foodblogerky uspějete!

Bílá sobota je tady! Obarvěte vajíčka, napečte mazance a upleťte pomlázky...

Lifestyle
 čtení
20. 4. 2019 8:12

Velikonoce jdou do finále. Máme tu "Bílou sobotu". Před námi je "Hod Boží velikonoční" a "Velikonoční pondělí". Se závěrem nejvýznamnějších křesťanských svátků se pojí i řada tradic...

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Sankt Englmar láká na turistiku, stezku v korunách i zábavu pro rodiny

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  MEDIA PRODUCTION s.r.o.

Inzerujte na nejatraktivnější LED obrazovce v Plzni!

  Přehled dnešních akcí

  Kalba manželů šílených

19:00     Plzeň » Divadlo Pluto