V souladu se směrnicí EU, tento web používá cookies. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Podmínky užívání cookies      Ano, povolit cookies

Svátek svatého Martina je za dveřmi! Bez pečené husy se zelím se to neobejde

svatomartinská husa
10. 11. 2018 10:36

Svatomartinská husa se zelím a knedlíky je klasika a na svátečním stole nesmí chybět. Vyzkoušejte tip foodblogerky! Červené zelí s brusinkami podlévané vínem je luxusní zážitek...

Na přípravu budete potřebovat:

husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg
sůl
kmín celý nebo drcený

Na červené zelí:

1kg kysaného (ne sladkokyselého) červeného zelí
1 cibule
sterilované brusinky
100 ml červeného vína
1-2 hřebíčky
2 PL cukru
sůl

Postup přípravy receptu:

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300°ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180 °C. Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2PL brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice S Andreou v kuchyni.

MK
sdílet na facebook

Bez domácího mazlíčka si neumí život představit většina obyvatel kraje

Zprávy
 čtení
18. 1. 2019 18:44

V Plzeňském kraji ročně vydáme za domácí zvíře přes 15 tisíc korun. Polovina Čechů je ochotna se kvůli mazlíčkům zadlužit. Zjistil to aktuální průzkum.

Plzeňské Hradiště provoní zabijačka! Chystají se i vepřové hody

Zprávy Plzeň
 čtení
18. 1. 2019 8:01

Plovárna Hradiště v Plzni bude opět po roce lákat na vepřové dobroty. Víkend bude ve znamení zabijačky. Gurmáni mají o program postaráno v sobotu i v neděli.

  QAP téma   Kam na oběd?
U PAŠÁKA, pivovar - restaurace      Kalikovský Mlýn      Restaurant Flora      Pivnice Flora      
  Tipy do Bavorska

Galerie v Bavorské Rudě zve na mimořádnou výstavu

Počasí - Plzeňský kraj

Předpověď počasí Vám přináší: In-počasí

QAP doporučuje

  Český software s.r.o.

Tvorba www stránek

  Express Servis

Vše pro váš Apple! Prodej a servis Apple telefonů a zařízení.

  Přehled dnešních akcí

  SLAMĚNÝ KLOBOUK aneb HELENKA JE RÁDA

19:00     Plzeň » Divadlo Pluto


Na motivy Eugéna Labiche.