QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Svěříte pečení cukroví odborníkům nebo si raději pečete sami?

22.11.2012 20:10

Kdy začít s pečením vánočního cukroví, aby změklo do Štědrého dne a na kolik vyjde kupované cukroví? Poradí zkušené pekařky...

DSC03714
DSC03706DSC03712DSC03727

Kdo by si dovedl představit vánoční svátky bez tradičního cukroví? Není totiž nic lepšího než slepované linecké koláčky z vlastního těsta, vanilkové rohlíčky od sousedky, perníčky od maminky a jablkový závin od tchýně pečený přímo na Štědrý den. Pokud ale nestíháte nebo se vám zkrátka do toho nechce,nezoufejte. Na trhu je obrovská nabídka kupovaného cukroví a návštěva nic nepozná. QAP.CZ pro vás zjišťoval, kolik stojí takové cukroví a máme i pár rad od zkušených cukrářek...

Kupovat si vánoční cukroví se totiž stává téměř běžnou záležitostí. Zatímco dřív zaneprázdněné maminky dostaly výslužku od babiček, teď už si ho klidně můžou objednat z pohodlí domova s donáškou až ke dveřím. A pryč jsou doby, kdy jsme k tomu přistoupili až v případě krajní nouze. Nabídka je totiž tak lákavá, že už "kupovanému cukroví" neodolají ani naše maminky nebo babičky.

Nejjednodušší je samozřřejmě objednávka přes internet. Například na mimibazar.cz se inzerentky doslova předhánějí v počtu napečených druhů toho nejlepšího vánočního cukroví s pravým máslem, medem od včelaře a dokonce s rumem bez metylalkoholu. ,,Letos už mám přes 80 objednávek většinou tak na 2-3 kila. S pečením začnu teď o víkendu, aby bylo tak akorát. Jedu takhle už čtvrtý rok, loni jsme s kamarádkami napekly přes 500kg cukroví," popisuje Jana, která prodává právě přes zmiňovaný internetový obchod. ,,Lidé většinou chtějí klasiku. Perníčky, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, slepované, ale kolikrát to nechají i na nás. Navíc dovážíme cukroví až domů, pokud to tedy není z Plzně do Prahy," doplňuje paní Jana. Cena se na internetu pohybuje zhruba od 270 - 380 korun za kilo, ale samozřejmě najdou se i dražší nabídky.


Pokud vyrazíte přímo do obchodu, i tady jsou na vánoce připraveni. QAP.CZ vyrazil tentokrát do obchůdku do Riegrovy ulice v Plzni, kam dodávají vánoční pečivo učni. ,,Nedám na ně dopustit, jsou strašně šikovní, všechno dělají poctivě a je to zaručeně čerstvé. Jen se podívejte na ty zákusky a pečivo, všechno máme od nich," prozradila nám přímo majitelka paní Marie. ,,Zatím stále bereme objednávky, lidi už si objednali zhruba 500 kilo cukroví, počítáme tak 800 kilo, že to bude celkem. Víc toho učni nezvládnou, na zakázky si rozhodně stěžovat nemůžou," doplňuje majitelku prodavačka. Kilo cukroví stojí v obchodě 300 korun. Samozřejmě objednávky přijímají v těchto dnech snad ve všech cukrárnách a pekárnách. Bohatý sortiment nabízí tradičně například pekařství ve Františkánské ulici v Plzni (viz úvodní foto).

A ještě pár rad pro ty, co tradičně vsadí na vlastní výtvory. Jak se nám podařilo zjistit od zkušených cukrářek a pekařek, ideální čas na pečení cukroví, je začátek prosince, nejlépe od Mikuláše. Měli bychom začít perníčky, vanilkovými rohlíčky nebo kokosovým cukrovím. Za týden pak pokračovat cukrovím ze světlého a tmavého lineckého těsta, které měkne rychleji a týden před svátky je ideální čas na výrobu nepečeného cukroví nebo cukroví z bílkových těst. V předvečer Štědrého dne se máme pustit do pečení vánočky a přímo na Štědrý den se peče jablkový závin.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24