QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Světoznámá antropoložka Judith Okely převzala ocenění z rukou primátora

27.01.2011 8:01

Světově uznávané antropoložce Judith Okely předal ve středu 26. ledna odpoledne na slavnostním zasedání Vědecké rady Filozofické fakulty Západočeské univerzity primátor Martin Baxa otisk historické pečeti města Plzně.

DSCF3940
DSCF3942DSCF3930DSCF3934DSCF3938DSCF3940DSC_0030

Primátor Martin Baxa předal ve středu 26. ledna odpoledne otisk hostorické pečeti města Plzně světově proslulé antropoložce Judith Okely.

Judith Okely proslula především unikátními výzkumy britských Travellerů-Cikánů, ale i tím, že jako první uskutečnila antropologický terénní výzkum ve vlastní společnosti.

Profesorku Oxfordské university pozval do České republiky plzeňský antropolog Marek Jakoubek. "Judith Okely je žijící legenda. Přímá pokračovatelka britské antropologické tradice sahající až k Bronislawu Malinowskému," nešetří Marek Jakoubek slovy uznání.

Judith Okely byla jako vůbec první žena přijata do Oxfordské unie, nejprestižnější britské debatní společnosti. V kontextu společenských věd je vyzdvihována za to, že jako první uskutečnila antropologický terénní výzkum ve vlastní společnosti. V oboru, který se do té doby věnoval takřka výhradně studiu tzv. domorodých a exotických společností, tím předznamenala zásadní obrat. Její slavné výzkumy britských Travellerů-Cikánů položily základ Antropologie Evropy, která se v současnosti pěstuje nejen v západní, ale i ve střední a východní části našeho kontinentu. V neposlední řadě proslula pronikavými interpretacemi díla francouzské myslitelky Simone de Beauvoir a výzkumem vizuální kultury ve francouzské Normandii.

"Vysoká prestiž a úroveň práce profesorky Judith Okely jsou výsledkem její obdivuhodné píle a osobní odevzdanosti, ale i odvahy, kterou věnovala vědě a výzkumu s cílem prospět nejen svému oboru, ale především celé společnosti. Troufám si říci, že paní profesorka je v tomto smyslu pro nás všechny velkým vzorem a inspirací a patří jí mé hluboké uznání," řekl ve svém úvodním projevu primátor Martin Baxa.

Pamětní medaili profesorce Okely předal i děkan Filozofické fakulty doc. PhDr. Pavel Vařeka, Ph.D. při slavnostním zasedání vědecké rady fakulty v obřadní síni plzeňské radnice. "Velmi si cením toho, že naše fakulta může spojit své jméno s tak významnou osobností z oblasti společenských věd. Intelektuálové tohoto formátu obvykle míří spíše do hlavního města," zdůraznil děkan Vařeka.

Okely nevnechá ani přednášku v Plzni. "Otevřená přednáška profesorky Judith Okely na téma Anthropological Practice: Dialogues with Anthropologists proběhne 27. 1. 2011 na Filozofické fakultě ZČU v místnosti SP 319 v Sedláčkově 15," informovala mluvčí ZČU Kamila Kvapilová.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24