QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Taťulda Spejbl baví publikum už sto let. Výročí připomíná výstava

02.12.2019 18:34

Stému výročí od vzniku jedné z našich nejslavnějších loutek je věnována nová výstava ve Smetanových sadech. Představuje proměny, kterými Josef Spejbl prošel.

Spejbl_100

Výstava s názvem 36 500 dní Josefa Spejbla na divadelní scéně je věnovaná stému výročí od vzniku jedné z nejslavnějších českých loutek.

Loutka, která vstoupila do dějin našeho loutkářství, vznikla v plzeňské dílně Karla Noska v Borské ulici 29 na  konci roku 1919. "Spejbl, jak byla loutka nazvaná, byl vyřezaný dle návrhu Josefa Skupy, který jej načrtl na balicí papír, a nutno podotknout, že jeho vzestup nebyl vůbec jednoduchý,“ sděluje Markéta Formanová z plzeňského Muzea loutek.

Už Spejblův samotný vzhled vyvolával rozpaky a diváci nejvíce vítali scény, ve kterých Spejbl dostával "na frak". "Dlouho také nemohl najít vhodného jevištního partnera, a tak až do roku 1926, kdy se mu zčistajasna postavil do cesty syn Hurvínek, vystupoval po boku dřevěných kolegů Kašpárka či Švejka, s nimiž si ale na scéně spíše konkuroval," dodává Markéta Formanová.

Během sta let Spejbl prošel mnohými změnami, které jsou patrné z fotografií, ale i přesto si zachoval nezaměnitelnou podobu, díky níž jej poznávají diváci v jakémkoliv věku.

Výstava bude před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje ve Smetanových sadech v Plzni k vidění do konce ledna 2020.

FOTO: Muzeum loutek

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24