Techmania má opět otevřeno pro školy i veřejnost – FOTKY

02.06.2020 19:58

Techmania láká na nový film Planeta Česko a také na exponát Termovize, který také hlídá teplotu příchozích. Provoz centrum upravilo tak, aby na každého návštěvníka připadalo nejméně 20 m2 expoziční plochy.

3
3124

"Provoz jsme v Techmanii rozdělili na dva okruhy, které jsou přístupné vždy ve stanoveném čase. Hlavní budova je otevřená ve dvou časech a 3D Planetárium má tři časy otevření. Po skončení času pro příslušný okruh budou prostory vyklizeny a desinfikovány,“ vysvětluje ředitel Techmania Science Center Vlastimil Volák.

"Právě teď, kdy se děti učí ve velké míře doma, je ideální příležitost doplnit výuku návštěvou Techmanie, kde se s řadou témat seznámí názornou a atraktivní formou,“ připomíná Vlastmil Volák. Návštěva Techmanie přitom nejen potěší děti a rodiče, ale také podpoří science centrum. To je možné i dalšími způsoby – nákupem permanentky, členstvím v Techmania Klubu nebo finančním darem.

Techmanie dnes zažívá další mezník své historie, otevřela se v pořadí už počtvrté. Poprvé zahájila provoz jako první science centrum v České republice 4. listopadu 2008 na ploše zhruba tří tisíc m2. Druhé významné otevření proběhlo 4. listopadu 2013, kdy Techmania jako první v republice představila 3D planetárium. Společně s brněnskou hvězdárnou a planetáriem tak ve stejných dnech odstartovala digitalizaci planetárií v naší republice. Potřetí Techmania otevřela po rozšíření a rekonstrukci hlavní budovu science centra na Den učitelů 28. března 2014. 

V úterý 2. června 2020  Techmania otevřela hlavní budovu a 3D Planetárium počtvrté - po koronavirové krizi. Návštěvníci zde mohou zhlédnout nový český celovečerní film „Planeta Česko“ a díky nejmodernějším technologiím zcela zblízka poznají fascinující svět zvířat a rostlin.

Ve snaze zvýšit bezpečnost návštěvníků a svých zaměstnanců centrum přijalo opatření, které omezuje vstup lidí se zvýšenou teplotou. Před recepcí naistalovalo ve spolupráci s výzkumným centrem NTC Západočeské univerzity v Plzni termokameru, která je současně prvním exponátem, jež hosté uvidí. Nový exponát nejen vysvětluje princip termovizního měření, ale zároveň odhalí osoby se zvýšenou teplotou.

Více o využití termovize jsme psali zde

FOTO: Techmania

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24